23948sdkhjf

Klimatomställning kräver ökad metallproduktion

Klimatomställningen kommer att innebära brist på metaller eftersom elbilar vid tillverkning kräver en större mängd basmetaller som nickel, bly och koppar jämfört med bensinbilar. Det menade Bolidens vd Mikael Staffas när han talade på Skellefteås näringslivsdagar Bizbuz.

Och det är ett budskap som han ägnat en del tid i Bryssel till, för att försöka få fram till politikerna.

Det blir fort krångligt när vi ska få ihop de här olika delarna av utvecklingen, konstaterar Mikael Staffas och menar att utmaningarna med klimatförändringarna har bland annat lett till lösningar som innebär ökad elanvändning och för att framställa den utan kol ersätts produktionen med andra tekniker som till exempel vindkraft. Men då går det åt till exempel mer koppar, så det behövs ändå mer basmetaller.

Utifrån hans perspektiv behöver Boliden öka produktionen.

Vi behöver öka takten egentligen när det gäller alla områden och vi har tre stora projekt igång just nu i Aitik, Garpenberg och Kevitsa i Finland vilka ska öka vår produktion med 20 procent, berättar vd Mikael Staffas och tillägger att man måste säkra tillgången på metaller både på kort och lång sikt vilket betyder att man måste jobba med hela kedjan från prospektering till att utveckla befintliga gruvor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078