23948sdkhjf

Patent- och marknadsdomsdomstolen fastställer dom om tillgång till återvinningsstationer

Patent- och marknadsdomstolen har fastställt Konkurrensverkets beslut att Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, måste återkalla uppsägningen av ett avtal som ger konkurrenten TMR tillgång till FTI:s återvinningsstationer. Enligt domstolen skulle en sådan uppsägning eliminera all effektiv konkurrens på marknaden för producentansvarstjänster.

Den som producerar förpackningar har ansvar för att dessa kan samlas in och återvinnas. FTI och TMResponsibility (TMR) erbjuder producenter en tjänst för att uppfylla detta ansvar. FTI och TMR har tidigare träffat ett avtal som ger TMR tillgång till FTI:s infrastruktur av återvinningsstationer. När FTI sade upp avtalet beslutade Konkurrensverket att FTI skulle återkalla uppsägningen eller betala ett vite om 20 miljoner kronor till staten. FTI överklagade Konkurrensverkets beslut till Patent- och marknadsdomstolen.

Patent- och marknadsdomstolen anser att:

- FTI och TMR konkurrerar på marknaden för producentansvarstjänster för hushållsförpackningar av metall, plast och kartong.

- det krävs tillgång till ett allmänt tillgängligt och rikstäckande system av återvinningsstationer för att konkurrera på denna marknad.

- FTI driver Sveriges enda sådana system, det är på grund av brist på lämpliga platser orimligt svårt att bygga upp ett parallellt system och FTI har en dominerande ställning på marknaden för allmänt tillgänglig och rikstäckande infrastruktur för insamling av hushållsförpackningar.

Enligt domstolen går det inte att konkurrera på marknaden för producentansvarstjänster utan att få tillgång till FTI:s återvinningsstationer. Därför bedömer domstolen att FTI:s uppsägning skulle leda till en eliminering av all effektiv konkurrens på den aktuella marknaden. Domstolen delar därmed Konkurrensverkets bedömning att FTI har missbrukat sin dominerande ställning och har avslagit FTI:s överklagande.

Rådmannen Daniel Severinsson säger i en kommentar:

Det är en i och för sig viktig utgångspunkt att även företag som har en dominerande ställning fritt ska kunna välja sina handelspartners. Men om inte FTI ger TMR tillgång till sina återvinningsstationer skulle det eliminera all effektiv konkurrens på marknaden för producentansvarstjänster. Domstolen har därför ansett att FTI:s uppsägning av avtalet utgör missbruk av dominerande ställning.

Håkan Ström, pressansvarig vid Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, kommenterar domen så här:

− Vi delar varken Konkurrensverkets syn på detta eller Patent- och marknadsdomstolens beslut. Nu måste vi få läsa igenom beslutet noga  och se vad det innebär.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094