23948sdkhjf

Hjälp klassa förorenade massor

Branschorganisationen Avfall Sverige har uppdaterat sina bedömningsgrunder för klassificering av förorenade massor. I en ny rapport erbjuder man en metod som omsätter EU-regler till praktik.

I de uppdaterade bedömningsgrunderna redovisas kortfattat relevant lagstiftning som berör avfallsklassificering. Rapporten ger även förslag till principer för ett bedömningssystem samt rekommendationer till koncentrationsgränser för klassificering av förorenade massor som farligt avfall för ett antal vanligt förekommande föroreningar.

I rapporten presenteras metodiken för att bedöma om förorenade massor är farligt avfall, det vill säga innehåller farliga ämnen i så höga koncentrationer att ämnena har farliga egenskaper. Metodiken utgår ifrån de femton farliga egenskaper som anges i lagstiftningen (benämnda HP1 till HP15). Koncentrationsgränserna för när de farliga egenskaperna uppkommer bestäms av hur de ämnen som ingår i avfallet klassificeras enligt kemikalielagstiftningen. För svårnedbrytbara organiska ämnen används de gränser som anges i POP-förordningen. Om massorna innehåller flera ämnen med samma farliga egenskap ska halterna av dessa i vissa fall räknas samman.

Metodiken som presenteras är speciellt anpassad till de förutsättningar som gäller för schaktmassor, förorenade jordar och muddermassor.

Rapporten är användbar för alla som arbetar med efterbehandling av förorenade områden, hanterar avfall samt även de myndigheter som är berörda av detta.

Mer info om detta finns på Avfall Sveriges hemsida här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172