23948sdkhjf

Vinnovastöd för hållbar hantering av textilier

Emmaus Stockholm har tillsammans med stiftelsen Stockholm School of Economics Institute for Research och avfallsbolaget Sörab beviljats projektstöd från innovationsmyndigheten Vinnova. Projektet syftar till att bidra till en samhällsomställning till en cirkulär och biobaserad ekonomi med fokus på textilier.

I Sverige går fortfarande en stor del av hushållens textilier till förbränning vilket innebär ett stort resursslöseri och har en negativ påverkan på miljön. Projektet syftar till att skapa förutsättningar för att den offentliga och privata sektorn på kommunnivå ska kunna samverka och gynna en hållbar hantering av textilier. Målet är att hitta verktyg som bidrar till en omställning till cirkulär ekonomi som kommunerna kan använda sig av och som ökar möjligheterna för aktörer att hantera textilier på ett sätt som gynnar miljön.
- Vi är mycket stolta över förtroendet att få driva arbetet mot en omställning till cirkulär ekonomi framåt. Med det här projektet hoppas vi kunna erbjuda lösningar som bidrar till en mer hållbar hantering av textilier och på längre sikt även bidra till hållbarhetsmålen i Agenda 2030, säger Frida Dunger Johnsson, verksamhetsledare på Emmaus Stockholm.

Textilindustrin är den näst mest förorenande branschen i världen. Hanteringen av textilier varierar från kommun till kommun och det finns inget nationellt regelverk för kommunerna att förhålla sig till. 
-Vi förväntar oss en ökad medvetenhet om textiliers negativa påverkan på miljön hos kommuner. Invånare i kommunerna får också en större förståelse för vikten av att hantera sina avlagda textilier på ett ansvarsfullt sätt. Att ta bättre hand om de textilier som redan producerats är den mest effektiva miljöåtgärden, säger Frida Dunger Johnsson.

Vinnova har sedan 2016 ett uppdrag från regeringen att stärka förutsättningarna för cirkulär ekonomi. Projektet, som sträcker sig över 15 månader, har beviljats med följande motivering: ”Ansökan presenterar ett förslag om en förändrad hantering av textila flöden, vilket bedöms ha hög aktualitet inom omställningen till en mer cirkulär ekonomi. Inom detta område pågår det många initiativ både nationellt och internationellt. Projektet svarar mot en lucka relativt sett andra pågående satsningar inom textil.”

Om projektets parter:

Emmaus Stockholm har sedan 70-talet strävat efter att fördela jordens resurser mer rättvist. Organisationen samlar in begagnade textilier och prylar och driver utvecklingsprojekt för de medel som de insamlade gåvorna genererar.

Stiftelsen Stockholm School of Economics Institute for Research är ett nationellt forskningsinstitut för ekonomi som grundades av Handelshögskolan i Stockholm 2010.

Sörab är ett regionalt avfallsbolag som grundades 1978 och ägs av kommunerna Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125