23948sdkhjf

Här landar butikens egna odling

Maxi-handlare tar närodlat ett steg vidare.

Vertikalodling av grönsaker och kryddor är hett. Flera försök pågår runt om i landet. I Stockholm samarbetar Coop med startupföretaget Grönska om odling i butik, och i en gammal arkivlokal i DN-skrapan odlar Plantagon kryddörter som säljs i flera Maxibutiker.

– Men jag tror att jag är först med en egen vertikalodling i anslutning till butiken, säger Rikard Hillarp, handlare på Ica Maxi Högskolan i Halmstad, till Fri Köpenskap.

I går lyftes den 30 kvadratmeter stora odlingscontainern på plats på taket till en mindre byggnad utanför butiken. Den kommer från det amerikanska foodtech-bolaget Freight Farms och har importerats av det Halmstadsbaserade företaget Futufarm.

– Vi letar hela tiden efter lokala leverantörer. Nu vill vi se om kunde ta det ett steg till. I dag är hållbarhet en självklarhet, men vi vill kunna erbjuda något mer, säger Rikard Hillarp.

I containern, som har plats för 7 500 plantor, ska det till att börja med odlas sallad. Efter den första sådden, som sker i dagarna, tar det 5-6 veckor till första skörd.

– Vecka 12 ska vi ha skördefest. Sedan kommer vi att skörda en fjärdedel av odlingen varje vecka, säger Rikard Hillarp.

Odlingen styrs av en dator, som med hjälp av sensorer håller odlingsklimatet på en optimal nivå. Vattenförbrukningen är endast 25 liter per dag.

Rikard Hillarp satsar till att börja med hellre på sallad än kryddörter, som annars är vanliga för vertikal hydroponisk odling.

– Vi ska inte odla sådant som vi kan få till bra kvalitet från svenska odlare, säger Rikard Hillarp.

Han tror också att det går att få lönsamhet i den nya egna odlingen.

– Tar vi samma pris på salladen tror jag att det kommer att kunna gå runt, säger han. Kan vi erbjuda någon unik sort, kanske vi kan ta ut någon krona mer också.

Han är heller inte främmande för att skaffa fler odlingscontainrar om försöket faller väl ut.

– Det svåra är ett få bygglov. Nu fick vi placera containern på ett tak med ett tillfälligt bygglov, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064