23948sdkhjf

Elbil redo ta hand om göteborgarnas sopor

Vid ett välbesökt event under gårdagen överlämnades Volvo Trucks första eldrivna lastbilar till samarbetspartners.

Den allra första blev ju som vi tidigare berättat en sopbil som tagits fram tillsammans med Renova och de sätter nu in bilen i avfallsinsamlingen. 

Bilen, en FL Electric, ingår i en förserie. I liten skala kommer serieproduktion att inledas under andra halvan av året för Europamarknaden.

Vid eventet berättade Volvo Lastvagnars vd Roger Alm att man i utvecklingsarbetet haft mycket stor nytta av det faktum att systerbolaget Volvo Bussar under några års tid tillverkat helt eldrivna fordon. Detta har hjälpt Lastvagnar att utveckla ellastbilarna på ovanligt kort tid.

Själva sopbilspåbyggnaden är av standardutförande, hydrauliskt driven och levererad av Joab. Förutom Renova har också Kretslopp och Vatten inom Göteborgs Stad deltagit i utvecklingsarbetet. Bilen kommer inom kort att tas i drift i de centrala delarna av Göteborg och för göteborgarna så kommer eldriften att innebära en förbättrad luftkvalitet. Sopbilen släpper inte ut vare sig partiklar eller avgaser. Dessutom är elbilen avsevärt tystare, vilket förbättrar livskvaliteten för de boende i området.

Den tysta gången är även en stor fördel för de som arbetar med bilen, chaufförerna. Förare från både Renova och transportföretaget TGM (som tog emot en kyltransportbil) var med på eventet och nämnde att just den mycket tystare och ryckfria gången gör att ett arbetspass i en eldrivna bilen inte blir lika ansträngande som i en konventionell, dieseldriven bil.

Recycling har ju uppmärksammat den eldrivna sopbilen tidigare, nu senast då Renova, Volvo Lastvagnar och Göteborgs Stad tillsammans vann utmärkelsen ”Årets Avfallsbehandlare” på Återvinningsgalan och därför var det extra kul att man på slutet av presentationen berättade om detta och dessutom visade priset och diplomet man då erhöll.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094