23948sdkhjf

Vägledning kring PFAS-förorenade områden

Naturvårdsverket och SGI har tillsammans tagit fram en vägledning om riskbedömning av PFAS-förorenade områden och hur de kan åtgärdas.

Vägledningen riktar sig framför allt till tillsynsmyndigheter i deras arbeten med tillsyn av områden där PFAS har hanterats. Vägledningen syftar till att ge bättre kunskaper om vilka verksamheter som kan förknippas med PFAS, vilka egenskaper som föreningarna har och vilka risker som de kan utgöra. Metoder för att åtgärda PFAS inom mark och grundvatten redovisas, både etablerade åtgärdsmetoder som exempel på metoder under utveckling.

Högfluorerade ämnen (per- och polyfluorerade alkylsubstanser, PFAS) är en grupp ämnen som har egenskaper som gör att ämnena används inom många olika verksamheter. Allt från industriella tillämpningar till konsumentprodukter. 

Hanteringen har medfört att PFAS förekommer i vår miljö och riskerar att påverka människors hälsa och vår miljö. Mest uppmärksamhet har PFAS fått i och med att flera dricksvattentäkter har fått stänga på grund av förekomsten av PFAS.

En länk till vägledningen hittar du här.

Artikeln är en del av vårt tema om Marksanering.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.282