23948sdkhjf

Ökar antalet cirkulära flöden för farligt avfall

Genom nya lösningar och samarbeten har Ragn-Sells nyligen hittat återvinningslösningar för bromsvätska, lösningsmedel och metallstoft, som alla klassas som farligt avfall.

Ragn-Sells hanterar varje år cirka 60 000 ton avfall som klassas som farligt. Bolaget arbetar innovativt för att även farliga material ska återvinnas, vilket ställer stora krav på hanteringen av dem.

– Vi har sedan länge ett återvinningsflöde för spillolja och smörjolja som vi skickar till raffinaderier där de återvinns. Vi har också oljor från båtar, sludge och eldningsoljor som vi inte kan göra nya produkter av, men som vi kan avvattna och sälja vidare till cementindustrin, säger Kristoffer Ågren, försäljningschef för Farligt Avfall i ett pressmeddelande.

Nyligen har man arbetat fram återvinningslösningar för fler farliga material. Bromsvätska är ett av dem.

– Vi har påbörjat samarbeten för att kunna återvinna bromsvätska som kommer från exempelvis skrotar och verkstäder. I processen renar raffinaderiet bromsvätskan som sedan kan återanvändas och därigenom blir det ett cirkulärt flöde.

– Vi är inne på samma spår när det gäller lösningsmedel. Där måste vi istället för att samla allt i samma tank och sälja som bränsle hålla isär dem i olika kategorier för att de ska kunna återvinnas.. Det ställer stora krav på hantering och lager och vi söker nu interna samarbeten för att få till det här på ett så bra sätt som möjligt.

Samverkan är en viktig faktor när det kommer till att hitta nya återvinningslösningar för farligt avfall. Ytterligare ett exempel på det är metallstoft där man genom samarbete hittat ett sätt att binda det farliga stoftet och kan därigenom återvinna det.

– Metallstoft kan i sin utformning utveckla egenskaper som rena metallstycken saknar. Som stoft kan det bli allt från miljöfarligt och allergiframkallande till brandfarligt och svårt att hantera. Nu har vi hittat en partner vars affärsmodell ligger i att utarbeta där vi kan binda metallstoftet på ett fiffigt sätt och sen skicka det till exempelvis metallraffinaderier i Europa som kan plocka ut metallerna i olika skikt. Det känns väldigt bra att ha hittat den här lösningen istället för att lägga metallstoftet på deponi som tidigare, säger Kristoffer Ågren.

Artikeln är en del av vårt tema om Farligt avfall.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094