23948sdkhjf

Havreskal blir råvara för sötningsmedel

Bygger anläggning som ska producera xylitol från havreskal.

Fazer satsar 400 miljoner kronor i en ny anläggning där havreskal ska användas som råvara. Investeringen blir för Fazer en ingång till xylitolmarknaden som förväntas växa. 

Xylitol är ett sötningsmedel som framställs ur xylos som finns i vissa träd och växter. De populäraste xylitolprodukterna är tuggummi och pastiller. 

Att producera xylitol från havreskal, som är en biprodukt i malningsprocessen, är en helt ny innovativ växtbaserad teknologi. Hela produktionsprocessen är unik eftersom man hittills inte kunnat dra nytta av råvaran i kommersiellt syfte. I nuvarande produktion har man till stor del använt havreskal inom energiproduktion.

Fazer ser investeringen i anläggningen i Finland som ett sätt att stärka bolagets position inom värdeskapande havreprodukter. Xylitolfabriken kommer att höra till affärsområdet Fazer Lifestyle Foods.

– Vi tror att xylitol från växtbaserad nordisk råvara kommer att skapa stort intresse hos kunder i norra Europa, ja till och med globalt. Här har vi nu en innovation inom cirkulär ekonomi och som med patenterad teknologi erbjuder konsumenten hälsosamma val, säger Mats Liedholm, vd Fazer Sverige.

Xylitolanläggningen byggs bredvid Fazers havrekvarn i Lahti och blir den första xylitolfabriken i världen som integreras bakåt i produktionskedjan. Fabriken kommer att producera många olika former av xylitol och stötta marknadens behov av mat och kosmetik samt förse läkemedelsindustrin.

De största investeringarna kommer att genomföras 2019-2020 och skapa cirka 30 nya jobb. Byggandet av anläggningen påbörjades i februari 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.05