23948sdkhjf

Del 2: Företagens syn

Hjälper eller stjälper dagens lagstiftning arbetet för att nå en cirkulär ekonomi? Recycling har i en serie med fyra delar talat med några aktörer som har lite olika fokus.

— Med rätt insatser kan en verksamhets restprodukter bli en annan verksamhets råvara, säger Peter Nayström generalsekreterare i branschorganisationen Svenska Gjuteriföreningen.

Hela metallgjuteribranschen bygger på att man använder återvunnen metall som varit ute i samhället. Utöver metallen använder flera av gjuterierna sand för att tillverka sina gjutformar och även denna sand används många gånger. Av tekniska skäl måste dock en viss andel nysand tillsättas och därför uppstår ett överskott på cirka 200 000 ton per år.

Överskottssanden kan enligt branschen vara ett utmärkt material att använda i anläggningsändamål till exempel för att bygga vägar eller för jordframställning. Här ersätter sanden jungfruliga massor.

För gjuterierna är därför Naturvårdsverkets handbok “Återvinning av avfall i anläggningsarbeten” viktig. Peter Nayström menar att syftet när handboken skrevs var att öka användningen av restprodukter men att resultatet dessvärre närmare blivit det omvända. Nu väntar han på en revidering.

— Vi hoppas att det kan prioriteras av verket och att vi slutligen skall få ett hjälpmedel som beaktar såväl ökat resursutnyttjande som miljöpåverkan.

Peter Nayström menar att man bör titta på hur andra EU-länder arbetar. I exempelvis Tyskland finns nationella krav på material som används i vägbyggen. De material som inte klarar dessa får inte användas oavsett om de är jungfruliga eller restprodukter. Omvänt gäller också att uppfylls reglerna behöver man inga andra godkännande för att använda restmaterialet. I och med detta har det vuxit upp företag som samlar in restprodukter från olika källor, processar dem och ser till att de klarar såväl tekniska som miljömässiga krav före det att de säljs till anläggningsändamål.

Han vill dock inte lägga hela ansvaret på lagstiftningen.

— Industrin måste hantera och behandla restprodukter så att de är kvalitetssäkrade när de lämnar verksamheten och därmed blir intressanta för användarna, förklarar Peter Nayström.

Artikeln är en del av vårt tema om Serie: Åt vilket håll styr lagarna?.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109