23948sdkhjf

Del 2: Blockkedjor i återvinningen

Ordet blockkedja förknippar många med kryptovalutan Bitcoin men det kan också vara ett verktyg som är intressant för återvinningsbranschen i framtiden. Recycling lär dig mer om den spännande tekniken. Vi har delat upp materialet i flera delar.

— Recycling bygger ofta på att man ska kunna spåra material och kunna bevisa att det här materialet är återvunnet för att stoppa till exempel fusk. Då är blockkedjor ett bra verktyg, säger Babak Sadighi blockkedjeforskare på forskningsinstitutet Rise.

En blockkedja är ett verktyg för att bära information och säkerställa att inte någon kan manipulera den här informationen under resans gång. Det räcker dock inte för att skapa ett bra verktyg inom avfallsområdet.

— Blockkedjor i sig kommer inte göra magi. Den information som du stoppar in i blockkedjan kommer att säkras så att ingen kan modifiera eller ta bort den men om du stoppar in strunt i blockkedjan så kommer strunten säkras.

Det krävs alltså även en fysisk koppling till avfallet till exempel att någon har certifierat det, och sedan läggs informationen från certifieringen in i blockkedjan för informationsöverföring till nästa steg. Hur den fysiska kopplingen ska gå till är en viktig fråga för forskningen.

Hos Rise pågår några forskningsprojekt om blockkedjor som har koppling till återvinning. Det första handlar om spårbarhet av metaller hela vägen från gruva till återvinning.

— Om du säger att vi har släppt ut 100 ton återvunnen aluminium på marknaden vill du försäkra dig om att det inte plötsligt finns 200 ton på marknaden som påstås vara återvunnet.  Där har vi idéer hur man ska försvåra den typen av fusk, förklarar Babak.

Här är den fysiska kopplingen också svår då metaller kan smältas om ett antal gånger och blandas med andra metaller.

Nästa projekt som är på väg att startas upp rör textiler.

— Vi har inte kommit fram till exakt vad blockkedja kan tillföra men vi har en del idéer för att förbättra återvinningsprocessen. Det kan vara att man får en viss information om plagget som finns i till exempel en RFID–tag och den informationen kan man kolla är korrekt via blockkedjan.

Babak ser många tillämpningar i framtiden där blockkedjan kan spela en viktig roll inom avfallshanteringen och menar att det finns all anledning att hålla sig uppdaterade kring vad som händer när det gäller blockkedjor.

Artikeln är en del av vårt tema om Serie: Blockkedjan och återvinning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094