23948sdkhjf

Del 2: Blockkedjor i återvinningen

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Ordet blockkedja förknippar många med kryptovalutan Bitcoin men det kan också vara ett verktyg som är intressant för återvinningsbranschen i framtiden. Recycling lär dig mer om den spännande tekniken. Vi har delat upp materialet i flera delar.

— Recycling bygger ofta på att man ska kunna spåra material och kunna bevisa att det här materialet är återvunnet för att stoppa till exempel fusk. Då är blockkedjor ett bra verktyg, säger Babak Sadighi blockkedjeforskare på forskningsinstitutet Rise.

Läs också: Batteriåtervinning: ”Den stora vågen börjar 2030”

En blockkedja är ett verktyg för att bära information och säkerställa att inte någon kan manipulera den här informationen under resans gång. Det räcker dock inte för att skapa ett bra verktyg inom avfallsområdet.

— Blockkedjor i sig kommer inte göra magi. Den information som du stoppar in i blockkedjan kommer att säkras så att ingen kan modifiera eller ta bort den men om du stoppar in strunt i blockkedjan så kommer strunten säkras.

Det krävs alltså även en fysisk koppling till avfallet till exempel att någon har certifierat det, och sedan läggs informationen från certifieringen in i blockkedjan för informationsöverföring till nästa steg. Hur den fysiska kopplingen ska gå till är en viktig fråga för forskningen.

Hos Rise pågår några forskningsprojekt om blockkedjor som har koppling till återvinning. Det första handlar om spårbarhet av metaller hela vägen från gruva till återvinning.

Läs också: Stöd till cirkulär golvåtervinning

— Om du säger att vi har släppt ut 100 ton återvunnen aluminium på marknaden vill du försäkra dig om att det inte plötsligt finns 200 ton på marknaden som påstås vara återvunnet.  Där har vi idéer hur man ska försvåra den typen av fusk, förklarar Babak.

Här är den fysiska kopplingen också svår då metaller kan smältas om ett antal gånger och blandas med andra metaller.

Nästa projekt som är på väg att startas upp rör textiler.

— Vi har inte kommit fram till exakt vad blockkedja kan tillföra men vi har en del idéer för att förbättra återvinningsprocessen. Det kan vara att man får en viss information om plagget som finns i till exempel en RFID–tag och den informationen kan man kolla är korrekt via blockkedjan.

Babak ser många tillämpningar i framtiden där blockkedjan kan spela en viktig roll inom avfallshanteringen och menar att det finns all anledning att hålla sig uppdaterade kring vad som händer när det gäller blockkedjor.

Håll dig uppdaterad med Recycling
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Brännbart avfall minskade 40 procent

1 oktober införde Sevab nya regler om sortering vid återvinningscentralerna Kvitten och Läggesta. Resultaten kom snabbt.

Plåt återbrukbart byggmaterial 

Ytterligare klartecken för utbyggt slutförvar

Återvunnet i fokus på Tetra Pak-frukost

Under onsdagsmorgonen höll Tetra Pak ett frukostseminarium för branschen där inbjudna gäster talade under parollen "Att göra det goda valet enkelt".

Second hand-Lucia, någon?

Nyhetsbrev

Recyclingdagen Stockholm
Två veckor kvar!

Arkiv

Så hamnade matavfall i fokus

Det senaste decenniet har matavfall gått från att vara en ickefråga till att bli en miljöfråga i fokus, både i samhället i stort och i livsmedelshandeln.

Produktnyheter
Tomra växlar upp i pantkampen

Sista versen närmar sig för BT Kemi

Vecka 47 inleds arbetet med att sanera det södra BT Kemi-området. Inledningsvis hämtas jord- och betongprover från det förorenade området. Resultatet av testerna ska göra det möjligt att skräddarsy en saneringsanläggning för de förorenade massorna.

Politiken och hållbarheten
Vänsterpartiets tankar om hållbarhet

Politiken och hållbarheten

Vänsterpartiets tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Vänsterpartiets Elin Segerlind, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan har vi publicerat en per dag. Detta är den sista artikeln.

Sverigedemokraternas tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Sverigedemokraternas Martin Kinnunen, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan publiceras en per dag.

Socialdemokraternas tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Socialdemokraternas Hanna Westerén, riksdagsledamot och gruppledare i Miljö- och jordbruksutskottet. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan publiceras en per dag.

Moderaternas tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Moderaternas Louise Meijer, riksdagsledamot och klimat- och miljöpolitisk talesperson. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan publiceras en per dag.

Produktnyheter
Stort intresse för tvåfacksystem

1

Debatt
Kräver kontantförbud i skrothandeln

Varje år begås det en omfattande mängd järn- och metallstölder i Sverige. Dessa stölder medför ofta stora problem och kostnader för samhället.

Körkortskrav på skånska ÅVC:er

Politiken och hållbarheten
Sverigedemokraternas tankar om hållbarhet

Politiken och hållbarheten
Socialdemokraternas tankar om hållbarhet

Politiken och hållbarheten
Moderaternas tankar om hållbarhet

Förpackningen står för störst klimatpåverkan

Digital lösning förenklar att få sina pantpengar

Politiken och hållbarheten
Miljöpartiets tankar om hållbarhet

Produktnyheter
Svensk sensorteknik kan halvera antalet transporter

Matavfallspåsar i fruktavdelningen succé

95 procent av kunderna vill fortsätta handla frukt- och grönsaker i en papperspåse.

Forskarnytt
Återvinn outnyttjade värmeflöden

Varje år slösas mängder av energi bort genom att outnyttjade värmeflöden inte tas omhand.

Satsar på återvinning av polyuretan

Återvunnen livsmedelsgodkänd plast ökar

Politiken och hållbarheten
Kristdemokraternas tankar om hållbarhet

Att inte panta det mesta är pantat....

Ett steg närmare plastreturraffinaderi

Produktnyheter
Komposterbara fruktpåsar för handeln

Matsvinnsföretag får nytt kapital

Nytt bränsle ur massaindustrins våta rester

Bomblarm på ÅVC

Förlängd period för biogasstöd

Samarbete ökar återvinning i fastigheter

Recyclingdagen Stockholm
Programmet klart för metall- och WEEE-konferens

Slår ett slag för IT-insamling

Sopbil i krasch! Uppdaterad

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.228