23948sdkhjf

Återvinner stenull i ny satsning

Hållbarhet är lönsamt och en viktig del av affären. Det menar Skanska, som är en av de första aktörerna som återvinner stenull genom en ny satsning.

Byggprojektet där Skanska återvinner stenull är Solna United, ett uppmärksammat kontorshus som satsar mot att uppnå LEED Platinum, de högsta kraven i det internationella certifieringssystemet LEED. Materialval samt energieffektiva lösningar för ventilation och kyla är exempel på viktiga faktorer för att uppnå LEED Platinum.

Projektet har som mål att max 2 % av allt avfall får gå till deponi.

- När vi upptäckte att Rockwool erbjuder en återvinningstjänst skapade den nya möjligheter att nå kravet, kommenterar Bertil Rosquist, senior grön affärsutvecklare på Skanska.

Stenullsisoleringen samlas upp, sorteras och kontrolleras innan den går tillbaka till Rockwools fabriker för att bli till nya produkter. 
- Det har fungerat väldigt smidigt. En av de stora fördelarna är att stenullen kan vara i princip i vilket skick som helst när den samlas in, berättar produktionsingenjör Emma Kölborg på Skanska, som menar att det sparar viktig tid i detta stora byggprojekt.

Skanska bedriver många interna projekt, det vill säga byggprojekt där de själva är beställare. Där är miljökraven oftast högre än vid externa projekt. Många av de här projekten har höga krav för att minimera mängden avfall, några av dessa med målet 0  % avfall till deponi och då får det inte finnas några problemfraktioner alls. Därför välkomnar Rosquist alla initiativ som ökar återvinningsgraden.

Rockwool lanserade sitt återvinningsprogram i september 2018 och intresset har varit stort. Flera av landets största entreprenörer deltar och målet är tydligt.
- Idag kommer cirka 35 % av allt avfall globalt från byggbranschen. Det måste vi göra något åt. Vi hoppas att vårt återvinningsprogram kan bidra till att den siffran blir betydligt lägre inom en tioårsperiod”, avslutar Jonas Zacharoff, VD på Rockwool i Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109