23948sdkhjf

Solenergi till miljoner, men ingen plan för e-avfall

Stora risker om uttjänta solpaneler inte tas omhand korrekt.

Solenergimarknaden för så kallad off grid, det vill säga utanför nätet, ger bättre tillgång till el för cirka 73 miljoner hushåll globalt. Solenergi hjälper till att minska utsläppen av växthusgaser från traditionella energikällor och istället förse låg- och medelinkomstländer med ren energi. Det finns emellertid risk för miljömässiga och sociala konsekvenser om produkterna inte hanteras på ett ansvarsfullt sätt när de inte längre används. 

- När industrin växer, kan bristen på ansvarsfull hantering av e-avfall bli den mörka sidan av off grid-marknaden i utvecklingsländer. Vi kan komma att se uttjänta solpaneler och batterier på hög ute i naturen, vilket naturligtvis får konsekvenser för både miljö och människor, säger Johanna Raynal, ESG-chef på Swedfund, i ett pressmeddelande.

Initiativ och förslag på lösningar kring e-avfall har tidigare hållits tillbaka av en oro för att de extra kostnaderna antingen måste bäras av kunderna eller företagen själva. Detta riskerar slå in en kil mellan företag som tar sitt ansvar och "friåkare", det vill säga företag som inte betalar för livslängdshantering eller de som arbetar med produkter av sämre kvalitet. Problemet byggs på av en otillräcklig infrastruktur för återvinning, samt en osäker reglering på flera off grid-marknader.

- Det finns ett brådskande behov av att hitta framgångsrika metoder för e-avfall i Afrika och Asien, vilka är de två största marknaderna för off grid-solenergi och där man idag saknar lösningar för e-waste, säger Johanna Raynal.

Swedfund finansierar ett initiativ för att skapa förbättrad e-avfallshantering i utvecklingsländer Detta är ett samarbete med GOGLA, en global förening för off grid-solenergiindustrin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094