23948sdkhjf

Provsitt avfallets ”Iron Throne”....

15 april har sista säsongen av Game of Thrones premiär. Redan den 13 april finns dock möjligheten att provsitta en unik tron……

Varje dag rensar Uppsala Vatten bort 10 kg bestick från det insamlade matavfallet som kommer till biogasanläggningen. Det blir 3,5 ton felsorterade bestick varje år. Man har nu byggt en tron av två veckors insamlade bestick, som under påsklovet kommer att finnas på Pumphuset för alla som vill provsitta den.

Tronen består av cirka 4000 tusen bestick. Det är en bråkdel av de omkring 100 000 bestick som varje år rensas ut från det matavfall som samlats in för att bli biogas på biogasanläggningen i Uppsala.

– Bestick hör inte hemma i matavfallet. Vi tror inte att de här besticken har slängts med flit, de råkar följa med när man skrapar ner sina matrester i matavfallspåsen på till exempel skolor. Med tronen vill vi på ett roligt sätt uppmärksamma vikten av att sortera rätt, eftersom allt annat är resursslöseri, säger Jasmine Eklund, kommunikatör på Uppsala Vatten.

Under påsklovet kan vem som helst komma och provsitta besticktronen i Pumphuset i Uppsala som har påsklovsöppet 13 till 18 april klockan 11 till 16.

Den interaktiva utställningen i resten av Pumphuset har också öppet för den vill lära sig mer om Uppsalas vatten- och avfallshantering.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093