23948sdkhjf

Handeln om höjd kemikalieskatt: "Glädjekalkyl"

Svensk Handel kritiserar ånyo regeringens förslag om ytterligare höjd kemikalieskatt.

I samband med regeringens presentation av vårbudgeten går Svensk Handel på nytt ut med kritik om ytterligare höjd kemikalieskatt på elektronikprodukter om 30 procent som organisationen menar skulle slå hårt mot företag och arbete inom elektronikhandeln.

Regeringen har gjort en glädjekalkyl när de räknat på kemikalieskattens effekter. De överskattar skattens bidrag till statskassan. Handeln är global och försäljning kommer att flytta till utländska e-handelsaktörer på bekostnad av svenska handelsföretag. Det är djupt oroande, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel i en kommentar.

Den nya kemikalieskatten är tänkt att generera 224 miljoner kronor i skatteintäkter och är en del i den så kallade gröna skatteväxlingen.

Kemikalieskatten är en grönklädd skatt på jobb och företagande. När regeringen äventyrar konkurrenskraften för svenska företag äventyrar de också skatteunderlaget på sikt. Det är lönsamma företag som genererar friska skatteintäkter till den svenska välfärden, säger Karin Johansson.

Svensk Handel stödjer sig också på siffror från i fjol då kemikalieskatten enligt regeringen skulle inbringa men som enligt Skatteverket landade på 1,4 miljarder kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094