23948sdkhjf

Del 4: Forskningens syn

Hjälper eller stjälper dagens lagstiftning arbetet för att nå en cirkulär ekonomi? Recycling har talat med några aktörer som har lite olika fokus.

När man återvinner får man tillbaka molekylerna men man förlorar värdet av allt det man investerat i form av att utforma geometri och material. Istället kanske kan man ska reparera produkterna eller använda dem längre tid, säger Anna-Karin Jönbrink som är gruppchef för området Energi och miljö på forskningsinstitutet RISE.

Anna-Karin Jönbrink och hennes kollegor forskar bland annat om hur man ska genomföra cirkulär ekonomi och de vill gärna lyfta återbrukandet som en viktig del.

Hon tycker att mycket fungerar bra men kan även ge exempel då det inte fungerar. Baltikum Ekonomisk Konsult är ett sådant exempel, vars affärsidé är att köpa returer av varor från företag i flera EU-länder. Varorna repareras i bolagets verkstad i Litauen och säljs sedan till ett lägre pris.

Vi köper alla typer av returer och reklamationer, till exempel om det finns ett hål på en arbetsbyxa eller ett bord med trasigt ben. Vi köper även bensinmotorer eller eldrivna handverktyg, ja vi köper allt. Bara en till två procent av det vi köper in destrueras, säger Jori Outchaev som driver Baltikum Ekonomisk Konsult.

När det blev dags för att hantera varor från Sverige blev det stopp. Länsstyrelsen i det aktuella länet menade att det var export av avfall och vissa fall farligt avfall då det även kan förekomma elektronik, olja och bensin.

Jag kallar det inte skrot utan begagnade varor. En bil innehåller elektronik, olja och bensin. Om den har gått sönder på vägen måste det då komma en bil med specialtillstånd för att hämta den och laga? Nej, det kommer en vanlig bärgningsbil.

Han tycker också att det är konstigt att de får köpa in från andra EU-länder utan problem och berättar att alla han träffar anser att det är en mycket bra affärsidé som sparar på naturresurserna.

Hos RISE jobbar man för förändringar i samhället och Anna-Karin Jönbrink förklarar vad de anser behövs.

Det vi förordar är att EU tar ett helhetsgrepp och ser till att de olika lagstiftningarna inte hindrar de goda intentionerna som finns.

Hon är dock positiv och tycker att det går åt rätt håll, bland annat med EU:s paket om cirkulär ekonomi.

Genom att samverka mellan myndigheter, forskning och industrin kan vi lösa de här utmaningarna, avslutar Anna-Karin Jönbrink.

Artikeln är en del av vårt tema om Serie: Åt vilket håll styr lagarna?.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

1.469