23948sdkhjf

Sanerar vid Storsjön

Svevia tar på sig mer än bara schakterna när 30 000 kubikmeter förorenade massor ska bort i Östersund.

Östersunds kommun planerar för nya bostader mellan Storsjöns strand och järnvägen. Vissa delar av området är redan klara för inflyttning, andra måste rensas upp innan det går att bebygga dem.

– Vårt uppdrag är att schakta bort cirka 30 000 kubikmeter förorenad jord. Den huvudsakliga föroreningen är PAH men vi förväntar oss också att hitta dioxiner, säger Johnny Palmberg, Svevia, i ett pressmeddelande.

Föroreningarna är spår av tidigare verksamheter på området, här har man till exempel tillverkat och lagrat stenkolstjära och koks samt lagrat oljetunnor.

Svevia konstaterar att ett saneringsprojekt innebär mer än att bara gräva upp och köra i väg förorenad jord – kunskaperna måste vara mycket goda även när det gäller till exempel arbetsmiljö, säkerhet, lagar, föroreningarna i sig, dokumentation och uppföljning.

– Trots att vi har all den specialistkompetensen är det ganska vanligt att det är en stor mängd olika slags konsulter inkopplade på saneringsprojekt. I det här projektet väljer kommunen att istället utföra det i nära samarbete med oss som entreprenör och konsultbolaget Tyréns. Det innebär att vi genom provtagning av jorden även genomför alla löpande miljökontroller under projektet. Ett effektiv och föredömligt arbetssätt som jag är övertygad om att kommunen tjänar både tid och pengar på.

Projektet dras igång i maj och pågår till i november. Enligt Svevia är kontraktet värt 17 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078