23948sdkhjf

Arbete för att minska avfall vann Miljömålspriset

Långsiktighet och uthållighet. I denna kategori vann Kretslopp och vatten, Göteborgs stad, tidigare i veckan Naturvårdsverkets Miljömålspris.

- Det här ett pris till hela Göteborgs Stad. Till måltidspersonalen, undersköterskorna, pedagogerna, lokalvårdarna, vaktmästarna, upphandlarna, IT-teknikerna och cheferna som visat att det går att minska avfallet. Kombinationen av många, små, enkla åtgärder och uthållighet har gjort att avfallet och därmed stadens miljöpåverkan och kostnader minskat, säger Karin Nielsen, processledare för avfallsförebyggande på förvaltningen Kretslopp och vatten.

Till exempel har 520 kök minskat matsvinnet med 50 procent på två år, 55 äldreboenden minskat avfallet med 20 procent och en förskola minskat antalet engångsartiklar med 70 procent. Arbetet skalas nu upp till flera verksamheter inom Göteborgs Stad.

- Viktiga ingredienser i arbetet har varit att mäta avfallet, fråga personalen varför avfallet uppstår och tillsammans med dem identifiera och införa åtgärder. Likaså att göra rutiner så att arbetet lever vidare även efter avslutat projekt, och att paketera åtgärder och resultat i snygga vägledningar som är lätta att sprida, säger Karin Nielsen.

De goda exemplen som Kretslopp och vatten utvecklat tillsammans med Göteborgs Stads verksamheter sprids nu i övriga landet.

Miljömålspriset är ett pris som Naturvårdsverket instiftat för att uppmärksamma och belöna ambitiöst och framgångsrikt miljöarbete som bidrar till att nå Sveriges miljömål. Priset delades ut på Miljömålsdagarna i Karlskrona under tisdagskvällen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109