23948sdkhjf

Konsensus i debatt om plastproblematiken

En paneldiskussion på temat “Plast är för bra att slösa bort - så hur löser vi problemen?" Hölls i samband med mässan Plastteknik Nordic. 

Panelen bestod av experter från den nordiska plastindustrin i form av Lena Lundberg från IKEM, Leif Nilsson från SPIF, Thomas Drustrup från Dansk Plastindustriförening, Ole Jan Myhre från Norner AS samt Vesa Kärhä från finska branchorganisationen FPIF. 

Panelen pratade mycket om fakta gällande folks känsla gällande plast, där flera i panelen menade att negativa omnämnande av plastindustrin och negativa associationer ofta härstammar från känslomässig retorik utan att nödvändigtvis baseras på fakta. 

-Det råder plastpanik idag. Politiker såväl som användare och återförsäljare måste utbildas mer om plast, sa Lena Lundberg från IKEM. 

-Kunskapen om plast är undermålig bland många av industrins medarbetare", sa Leif Nilsson från SPIF. 

-Jag tror att vi behöver hjälpa dem att lära sig mer om plast, och hur man utformar plastprodukter så att vi kan återvinna dem, fortsatte Nilsson. 

Norners Ole Jan Myhre var enig med uttalandet, men ser några problem: 

-Om man ser på den information som vi försöker kommunicera till folket, så når den ofta inte rätt folk. Vi är en del av denna bransch, och kan mycket enkelt hålla med om att "plast är fantastiskt", men informationen är svårt att komma ut till folk utanför denna bransch, sa han. 

Myhre lyfte fram media och menade att de måste delta i kampen för att nå ut med plastkunskapen: 

-Det som folk hör mest, är att plast är dåligt för haven och för miljön, vilket är delvis sant, men det är fortfarande ett av världens bästa material på grund av dess hållbarhet, låga vikt och koldioxidavtryck, sa Myhre. 

Thomas Drustrup från Dansk Plastindustriförening tog också upp ämnet om myterna kring plast och menade att man måste göra som de gör i Danmark. Börja använda sociala medier med faktabaserad text, för att ta itu med kampen mot falska plastmyter. 

-Det finns så många bra fall där plast har gjort bra saker för samhället. Plast bidrar till att minska matavfall och det bidrar till att minska koldioxidavtrycket från bilar, sa Drustrup, med hänvisning till det faktum att bilar innehållande en stor andel plast är lättare än vanliga bilar och därför kräver mindre bränsle. 

-Plast är ett fantastiskt material “if you can use it and not lose it”, sa Vesa Kärhä från FPIF

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094