23948sdkhjf

ÅI till Holmen: Låt oss inte sprida fake news

Holmen skapar förvirring kring klimat- och miljönyttan med återvunnet papper.

Det menar Återvinningsindustrierna med anledning av den livscykelanalys som Holmen presenterat förra veckan. Livscykelanalysen visar enligt Holmen att papper tillverkat av färska träfibrer under särskilda förhållanden har en lägre miljöpåverkan än returpapper tillverkat i Tyskland.

Återvinningsindustrierna skrev med anledning av Holmens kommunikation följande på sitt twitterkonto: “Låt oss inte sprida fake news”.

På sin hemsida skriver ÅI:

”Vi blev förvånade av Holmens kommunikation. Det är viktigt att påpeka att det helt och hållet är energimixen i Tyskland som ger resultaten i studien. Återvunnet papper är fortfarande bättre för miljö och klimat här i Sverige”.

Återvinningsindustrierna är främst kritiska till att Holmen Paper gått ut med rubriken “Did you know that fresh fiber actually has a lower impact than recycled paper according to a recent study”. På Holmens hemsida lyder rubriken till studien kort och gott “New study confirms non-recycled paper is better for the climate”.

 

– I det här fallet skapar Holmen mest förvirring. Återvunnet material är i princip alltid bättre för miljön och klimatet och det är en förutsättning för cirkulär ekonomi att vi ökar användningen av återvunnet material. Då behöver det vara glasklart vad som är mest klimatsmart, säger Ellen Einebrant, ÅI:s kommunikationschef.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109