23948sdkhjf

Soptunnor kommunicerar i Karlstad

Karlstad Kommun kommer installera sensorer i 25 soptunnor så att dessa meddelar när de börjar bli fulla eller behöver tömmas.

Satsningen är en del av kommunens digitaliseringsarbete och görs både av miljöskäl och för att undvika att soptunnorna blir överfulla.

I kommunen finns ungefär 1 500 papperskorgar varav 450 är placerade i centrum. Gatustädpersonalen tömmer papperskorgarna utifrån ett schema och en förutbestämd rutt. De får kika i varje soptunna för att se om de behöver tömmas eller inte. Genom sensorer kan man undvika onödiga transporter och minska risken för att papperskorgarna blir överfulla.

- Vi har otroligt många möjligheter med digital teknik och med en liten investering kan vi göra skillnad både i arbetsmiljö, effektivitet och klimatpåverkan säger Henrik Lander (C) ordförande teknik- och fastighetsnämnden.

Kommunen har sedan 2017 fem större soptunnor som pressar ihop soporna och larmar när de behöver tömmas. Tanken är nu att placera ut nivåmätare i ytterligare 25 soptunnor och om försöket faller väl ut kan nivåmätare placeras i fler behållare framöver.

- Det här kommer förenkla vårt arbete och vi kommer kunna bli mer effektiva. Det är roligt när en enkel teknik kan leda till förbättringar, säger Magnus Clewemar, gatutekniker.

Under samlingsbegreppet Digitala Karlstad kraftsamlar kommunen sitt digitaliseringsarbete för att skapa en bättre verksamhet och ge bättre service till Karlstadsbon. Sensorerna i både soptunnor och blomlådor möjliggörs via stadsnätet och Karlstad El- och Stadsnät.

- Att vi samarbetar och matchar varandras kompetenser är väldigt viktigt i vårt arbete att bygga den smarta kommunen, säger Per-Anders Bergman teknik- och fastighetsdirektör.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094