23948sdkhjf

Välbesökt årsmöte för Avfall Sverige

Närmare 650 personer deltog när Avfall Sverige höll sitt årsmöte på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Efter välkomsthälsning av Claes Thunblad, avgående ordförande, och Cecilia Brink, kommunfullmäktiges ordförande Stockholm stad vidtog ett program under ledning av journalisten Helena Blomqvist, där politiken och praktiken möttes, först med enskilda presentationer och sedan i en paneldebatt. Politiken representerades av Anders Mankler, politiskt sakkunnig vid Miljödepartementet, Jytte Guteland (S), EU-parlamentariker, och Robin Holmberg (M), kommunstyrelseordförande i Ängelholm. Praktikens representanter var Johanna Ljunggren från Kinnarps, Göran Holm, styrelsemedlem i FTI, Gunilla Carlsson från Sysav, Håkgan Gustafsson, Örebro Kommun och Sven Lundgren från Avfall Sverige.

Bästa avfallskommun

En emotsedd programpunkt på årsmötet är tillkännagivandet av Bästa avfallskommun. Jenny Westin från Avfall Sverige konstaterade att nöjda kunder och bra miljövärden för förnybara drivmedel och matavfallsinsamling avgjorde när landets bästa bästa kommun på avfallshantering utsågs. Vinnarkommunen blev Ängelholms kommun.

Ängelholmarna är bland annat duktiga på att sortera ut förpackningar och tidningar ur restavfallet så att det kan bli nya material. Mat- och restavfallet har minskat med 10 procent mellan 2015 och 2018 och Ängelholm är därmed på god väg mot det gemensamma målet inom Avfall Sverige, att minska avfallsmängderna med 25 procent till 2025. 

Ny ordförande

Ordförande i Norrköpings kommunstyrelse och Socialdemokraternas förre partisekreterare, Lars Stjernkvist, valdes i samband med vårmötet till ny ordförande för Avfall Sverige. Beslutet var enhälligt. 

- Lars bakgrund som kommunstyrelseordförande i Norrköping, en kommun som genomfört stora miljöprojekt, bådar gott för ett Avfall Sverige som även fortsättningsvis kommer att visa vägen till ett hållbart samhälle, kommenterade den avgående ordföranden Claes Thunblad.

- Det här är ett drömuppdrag om man är engagerad i miljöfrågor och gillar att vistas i gränslandet mellan politik och näringsliv. Dessutom träder jag till i ett läge då hela verksamheten står inför en rejäl omställning och ambitionshöjning, säger Lars Stjernkvist själv.

Nästa år hålls årsmötet på Malmömässan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126