23948sdkhjf

Avfall Sverige tycker till om vägledning

Avfall Sverige har lämnat synpunkter till Naturvårdsverkets slutversion till vägledning för drift och samråd för tillståndspliktiga insamlingssystem för förpackningsavfall och returpapper.

Avfall Sverige skriver på sin hemsida att man välkomnar Naturvårdsverkets förslag till vägledning och anser att Naturvårdsverkets förtydliganden i vägledningen av krav i förpacknings- och returpappersförordningarna kommer att leda till ökad miljö- och samhällsnytta.

Avfall Sverige välkomnar särskilt att Naturvårdsverket tydliggör att kostnadsansvaret för kärl och andra system för hämtning åvilar producenterna.

Avfall Sverige anser vidare att Naturvårdsverket behöver ta ställning till vilka krav i respektive förpacknings- och returpappersförordningen som det är lämpligt att utfärda verkställighetsföreskrifter för. En hel del av de aspekter som anges i vägledningen skulle vara lämpliga att reglera i form av verkställighetsföreskrifter istället för i form av vägledning.

Producentansvaren för förpackningar och returpapper är heltäckande och innefattar inte endast materialutnyttjande av det insamlade förpackningsavfallet och returpappret. Detta bör förtydligas av Naturvårdsverket i vägledningen, menar man också.

Avfall Sverige anser att kostnader för markutnyttjande också en del av kostnaderna i producenternas förlängda ekonomiska producentansvar och principen om att förorenaren betalar och kommunen ska därför ha rätt till ersättning för mark som upplåts till tillståndspliktigt insamlingssystem.

Naturvårdsverket har tidigare meddelat att man avser att publicera vägledningen i slutet av juni 2019. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11