23948sdkhjf

Till attack mot skatt på plastkassar

Svensk Dagligvaruhandel ryter ifrån.

Fri Köpenskap kunde under förra veckan berätta att regeringen lagt förslag om att införa en skatt på plastkassar och påsar som skulle göra dem dubbelt så dyra. Skatten skulle kunna implementeras under nästa år.

Tre kronor per plastpåse av standardmodell och 30 öre för tunnare påsar, till exempel fruktpåsar, skulle skattebeloppet landa . Ett grepp som väntas inbringa 2,9 miljarder till statskassan.

Nyheten har väckt starka reaktioner i handeln och nu ger sig branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel in i debatten.

– Varför väljer regeringen att föreslå en skatt på just plastbärkassar som vi inom dagligvaruhandeln redan har ställt om till att vara gjord av förnybar och återvunnen plast. Det kan man inte kalla miljöpolitik, säger Karin Brynell, vd, i en kommentar.

Hon anser att om en skatt ändå ska införas måste den differentieras.

– Det är inte rimligt att införa en skatt som slår blint mot alla typer av plastbärkassar. Det blir svårt att motivera för miljöengagerade konsumenter att plastbärkassar av återvunnen eller förnybar råvara beskattas lika mycket som de som är tillverkade av jungfrulig oljebaserad plast, fortsätter hon.

I dagligvaruhandeln är nästan alla plastbärkassar i dag av förnybar eller återvunnen plast. Dessutom, menar Karin Brynell, har dagligvaruhandeln gemensamt antagit målet om att alla plastförpackningarna i handeln ska vara materialåtervinningsbara till 2022 och till 2030 antingen vara tillverkade av förnybar eller återvunnen råvara.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079