23948sdkhjf

Nya etappmål för minskat matavfall

Regeringen ger Naturvårdsverket i uppdrag att föreslå etappmål inom miljömålssystemet för att förebygga bland annat matavfall.

För att ställa om samhället till en cirkulär ekonomi behövs det förändringar inom många områden. Sverige är bra på att återvinna material, energi och näring ur avfall, men avfallsmängderna fortsätter att öka. Att minska mängden matavfall och matsvinn är en viktig del i arbetet med att göra konsumtionen mer resurseffektiv och hållbar. Regeringen ger därför Naturvårdsverket i uppdrag att föreslå etappmål inom miljömålssystemet för att förebygga matavfall. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Sverige producerar runt en miljon ton matavfall varje år. Matsvinn innebär en onödig klimatpåverkan och spridning av bekämpningsmedel i produktionsledet eftersom den mat som slängs inte hade behövt produceras från början, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin.  

Naturvårdsverket får även i uppdrag att föreslå etappmål för att främja återanvändning av förpackningar. Etappmålen inom miljömålssystemet fyller en viktig funktion i miljömålssystemet genom att konkretisera riktningen och takten i arbetet för att nå miljömålen. De etappmål som Naturvårdsverket tar fram inom uppdraget är en del i Sveriges genomförande av EU:s lagstiftningspaket om avfall. Etappmålen ska också bidra till arbetet med Agendan 2030. Som en del av mål 12 (hållbar konsumtion och produktion) inom Agenda 2030 ska det globala matsvinnet per person i butik- och konsumentledet halveras, och matsvinnet minska längs hela livsmedelskedjan, även förlusterna efter skörd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096