23948sdkhjf

RPET-priser i höjden – Insamling släpar efter

Återvinningsindustrin hänger inte med i svängarna när efterfrågan på RPET (återvunnen PET) nu kraftigt ökar som ett resultat av både konsumenttryck och lagstiftning i EU. Det slås fast i en färsk rapport från ICIS.

ICIS konstaterar i rapporten att PET-förpackningsproducenterna i Europa inte kommer att klara målet om ökad återvinning som stipuleras i EU-direktivet Single-Use Plastics, om inte återvinningsnivåerna av använda PET-förpackningar kraftigt ökar. Under 2018 ökade insamlingen av PET i EU endast med 2,4 % jämfört med 2017 och nådde totalt 2,1 miljoner ton. Om återvinningsnivåerna som EU vill se ska bli verklighet 2025 och 2029 måste insamlingen av använda PET-förpackningar öka med i genomsnitt 7 % per år.

Efterfrågan på RPET började stiga i början av 2018 som ett resultat av både konsumenttryck och EU:s planerade Single-Use Plastis-direktiv. Den ökade efterfrågan har sedan dess accelererat men inte mötts av ökade återvinningsvolymer i samma takt. 2018 steg priset på RPET med 20 %. Och hittills i år har priset på RPET nått nya höjder. Särskilt när det kommer till livsmedelsgodkänd RPET för dryck- och matförpackningar.

– Som ett resultat av direktivet ökade priserna på RPET av livsmedelskvalitet med 13 %, vilket allmänt accepterades eftersom dessa priser bara låg 7% högre i genomsnitt än priset för jungfrulig PET. Detta har emellertid förändrats avsevärt under 2019 med premier på över 30 % i genomsnitt och pristoppar på nära 50 % hittills i år, säger rapportens författare Helen McGeough, Senior Analytiker på ICIS.

Framöver beräknas insamlingsvolymerna växa med mindre än 4% per år under perioden 2019-2020.

– Om denna tillväxttakt blir densamma på längre sikt kommer inte SUP-direktivets återvinningsmål att uppnås, slår hon fast.

De sju högsta insamlingsnivåerna under 2018 återfanns i länder med ett deponeringssystem (DRS) på plats för insamling av PET-flaskor. Studien menar därför att pantsystem på PET-flaskor är bättre som ett incitament för ökad insamling än marknadspriserna för återvunnet material.

– Reglering ses som det mest effektiva sättet att driva investeringar i återvinning - men att enas om vem som ska betala inom leveranskedjan är ett argument som kommer att pågå under en tid, säger Helen.

Fotnot: ICIS är världens största leverantör av marknadsinformation inom petrokemisk industri, med divisioner som spänner över energi och gödselmedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109