23948sdkhjf

Tusentals företag granskas för brott mot tysk förpackningslag

Många företag som säljer förpackade varor i Tyskland bryter mot den nya tyska förpackningslagen som trädde i kraft vid årsskiftet. Det menar den ansvariga registermyndigheten Zentrale Stelle Verpackungsregister (ZSVR) som nu tar i med hårdhandskarna mot de bolag som inte följer reglerna.

Sedan 1 januari 2019 gäller den nya tyska förpackningslagen (Gesetz über das Inverkehrbringen, die Rücknahme und die hochwertige Verwertung von Verpackungen, förkortad Verpackungsgesetz) som syftar till att fler förpackningar ska återvinnas och att den totala mängden som avsätts på den tyska marknaden ska minska. Tysk-Svenska Handelskammaren har flera gånger tidigare rapporterat om lagen och de nya kraven den för med sig för företag som är verksamma i eller säljer varor till Tyskland.

En central och viktig nyhet med lagen var inrättandet av den nya registermyndigheten Zentrale Stelle Verpackungsregister (ZSVR). Där behöver samtliga företag som säljer varor och avsätter förpackningar på den tyska marknaden registrera sig och regelbundet redovisa sina förpackningsmängder.

Många brister i stora företags deklarationer

ZSVR tar också emot och kontrollerar de så kallade Vollständigkeitserklärungen (fullständighetsdeklarationer) som företag måste lämna in när de överskrider förpackningsmängder om 80 ton glas, 50 ton papper/papp/kartong eller 30 ton lättförpackningar (plast, laminat, vitplåt eller aluminium) under ett år. Och just här har myndigheten upptäckt ett stort antal brister:

– Eftersom de stora förpackningsmängderna avsätts av stora företag låg det nära till hands att börja vidta åtgärder inom detta område. Därför har vi analyserat fullständighetsdeklarationerna som lämnades in till den 15 maj och upptäckt att ett stort antal företag bryter mot regelverket. Enligt förpackningslagens §26 måste vi överlämna dessa ärenden tillsammans med bevisen vi hittat till de ansvariga myndigheterna. Detta har vi gjort för numera runt 2000 fall, säger ZSVR:s chef Gunda Rachut i ett pressmeddelande.

Om den ansvariga myndigheten efter utredning kommer fram till att respektive företag inte har uppfyllt sina plikter enligt förpackningslagen kan det bli dryga böter, Abmahnungen (en slags varning om ett regel- eller lagbrott, oftast förknippat med ett visst vitesbelopp) eller försäljningsförbud. Även revisorerna, som behöver granska och godkänna deklarationerna innan de får lämnas in till ZSVR, får räkna med granskningar av deras arbete och eventuella rättsliga påföljder.

Myndigheten beklagar låg regelefterlevnad

Men brister finns inte bara hos de stora företagen och kring deras fullständighetsdeklarationer. ZSVR har undersökt ett stort antal andra fall också och upptäckt försummelser på löpande band: från att registreringen hos myndigheten saknades helt till ofullständiga rapporter eller att det granskade bolaget inte varit ansluten till ett återvinningssystem.

– Vi konstaterar med bestörtning att regelefterlevnaden kring förpackningslagen ligger på en relativt låg nivå, säger Gunda Rachut.

På grund av de många regelbrotten har myndigheten under sommaren skickat ett slags varningsbrev till tiotusentals företag som är verksamma i Tyskland. I brevet informerar man om vilka brister man har upptäckt och uppmanar till att omedelbart rätta till dem.

– Alla företag som säljer förpackade varor till Tyskland bör ta den nya lagen och varningsbreven från ZSVR på högsta allvar och säkerställa att man uppfyller kraven. Myndigheten visar att man är redo att ta i med hårdhandskarna för att se till att lagen efterföljs av alla bolag som är aktiva på marknaden. I sina pressmeddelanden hänvisar ZSVR dessutom till att producentansvaret för förpackningar har funnits i Tyskland i över 25 år, så man lär inte vara nådig mot den som säger sig ha missat det hela, säger Norman Karsch, affärsområdeschef Miljörapportering på Tysk-Svenska Handelskammaren.

Vill du ha mer information om vad exakt den tyska förpackningslagen innebär för ditt företag eller behöver du praktisk hjälp med att möta de nya kraven? Tysk-Svenska Handelskammarens experter på avdelningen Miljörapportering kan då stå till tjänst. En länk till deras hemsida hittar du här.

Artikeln är en del av vårt tema om Omvärlden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11