23948sdkhjf

Plastburk för mikrovågsugn kan minska matsvinnet

RPC Superfos har hjälpt till att utveckla en plastburk som fördelar mikrovågor jämnare, så att det blir mer inbjudande att äta gårdagens rester.

I samarbete med Teknologisk Institut och Imerco har RPC Superfos utvecklat en multifunktionell plastburk som både ger en perfekt förvaring av matrester i kylskåp och en jämn uppvärmning av mat som kan ätas en eller två dagar efter att den tillagats.

Det speciella med burken är att den har ett inbäddat metallgaller som avskärmar mikrovågor. Därmed blir uppvärmningen jämnare i hela förpackningen, som har utvecklats som en del av ett demonstrationsprojekt för danska Miljöstyrelsen.

– Vi är glada över att ha deltagit i demonstrationsprojektet om uppvärmning av mat i mikrovågsugn i en speciellt utvecklad burk. Det visar att matrester kan återuppvärmas på ett enkelt och effektivt sätt. Det gör maten mer inbjudande och den här typen av burk kan bidra till mindre matsvinn än vi ser i dag hemma i danskarnas kök, säger Janni Langkjær Pedersen, kommunikationsansvarig för hållbarhet på RPC Superfos.

I samband med demonstrationsprojektet har Teknologisk Institut utfört en undersökning på uppdrag av danska Miljöstyrelsen. Den visar att 14 % av matavfallet från danska hushåll är matrester, dvs. tillagad mat som inte äts upp. I de flesta danska hushåll används ofta mikrovågsugnen till att värma upp matrester, men enligt undersökningen är det många som tycker att maten blir mindre aptitlig av att värmas upp igen och därför kastas den.

En utvärdering av den multifunktionella förvaringsburken visade att över hälften av de tillfrågade angav att maten hade en bättre kvalitet efter uppvärmningen i mikrovågsugn. Demonstrationsprojektet har rapporterats till danska Miljöstyrelsen och är nu avslutat.

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095