23948sdkhjf

Nordens återvinning måste öka väsentligt

De nordiska länderna måste öka sin återvinning avsevärt för att klara EU:s reviderade återvinningsmål.

Det menar det internationella miljökonsultföretaget Eunomia Research & Consulting och konstaterar att detta är trots att regionen redan har några av de mest utvecklade och mogna systemen för avfallshantering i Europa.

För klara EU:s nya mål på 65 % återvinning till 2035, måste de nordiska länder som rapporterar sin återvinningsnivå till Eurostat öka återvinningen med mellan 16 och 32 %, enligt Eunomia, som också påpekar att siffrorna kan komma att öka ytterligare när inrapporteringen anpassas efter efter skärpa EU-regler.

Forskningen initierades av Nordiska ministerrådets avfallsgrupp och Naturvårdsverket för att få en bättre förståelse för effekterna av nuvarande avfallshantering och återvinning. Eunomias analytiker fann att trots framgångarna med existerande system, så kommer avsevärda förändringar att krävas för att regionen ska klara de framtida målen.

Djupanalyser av systemen i Danmark, Norge, Sverige, Finland och Island visade att implementeringen av pantsystem för metallburkar, tillsammans med producentansvarsystem och deponiförbud för såväl brännbart som bionedbrytbart avfall haft en påtaglig positiv effekt på återvinningsnivåerna. Dock visade studierna också att alla länderna kommer att behöva göra kraftiga förändringar i sina system för att klara kraven till 2035. Särskilt gäller detta att styra från avfallsförbränning/energiåtervinning (och i Islands fall deponi) mot materialåtervinning.

Rapporten föreslår ett antal förändringar för att stödja detta skifte. Nyckelåtgärder inkluderar bland annat en dramatisk ökning av insamlingen från både hushåll och verksamheter, och införandet av olika nya skatter. Vidare föreslås ny infrastruktur för både materialåtervinning och omhändertagande av bioavfall. Man pekar också på behovet av insatser för att ändra beteenden och konstaterar att ekonomin i återvinning måste bli mer attraktiv, både genom rena marknadsmekanismer och politiska regleringar i denna riktning.

Hela rapporten kan du läsa här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.144