23948sdkhjf

Nu rullar Älskade stad i Malmö

Två år efter starten i Stockholm går man in i skarpt läge i sin andra svenska stad.

Bring, Ragn-Sells, Vasakronan och Stockholms stad drog igång Älskade stad, som samlastar gods- och avfall i huvudstadens citykärna. Sedan ett tag har man arbetat med en uppstart i Malmö, och nu rullar äntligen de små, eldrivna fordonen i området kring köpcentrumet Triangeln. 

I stort är samarbetet detsamma som i Stockholm, även om Stockholms stad självklart inte ingår i den skånska delen av projektet. På morgonen anländer Brings lastbil till samlastningscentralen vid parkeringsgaraget under Triangeln. Paketen lastas in i Älskade stads fordon och levereras, samtidigt som man hämtar in det torra avfallet från Vasakronans fastigheter. Avfallet sorteras och komprimeras på samlastningscentralen. Sedan väntar man med att köra det vidare, så att man undviker stadens trafiktoppar. 

Elfordonet är specialdesignat för att klara lastning i ett trångt gaturum. 

– Bilen sänks ned till trottoarnivå och kan lastas från sidan, i stället för via en bakgavel som skulle behöva ytterligare tre meter utrymme baktill från trottoaren. Det sparar både tid, gatuutrymme, och innebär mindre belastning för chaufförerna, säger Erik Wastesson, chef för City services på Ragn-Sells, i ett pressmeddelande. 

Tobias Åbonde är nordiskt ansvarig för konsumentleveranser på Bring. 

– Detta samarbete ger inte bara en besparing i koldioxidutsläpp utan även i trängsel och buller då vi kan ta bort fordon från stadens gator genom att köra ut paket och ta tillbaka avfall med samma bil. Utrullningen av Älskade stad i Malmö är ett bra exempel på hur man kan arbeta brett och branschöverskridande med olika klimatsmarta lösningar för att tillsammans ställa om till ett grönare beteende, säger han. 

Älskade stad har även nått Oslo, under det snarlika namnet Elskede by. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094