23948sdkhjf

ÅI yttrar sig om skatt på plastbärkassar

Flera av ÅI:s medlemmar arbetar med plaståtervinning och organisationen skriver i sitt yttrande till finansdepartementet att detta endast avser den del som berör plaståtervinningen.

Sammanfattningsvis så avstyrker ÅI förslaget att skatt ska betalas för alla de plastbärkassar som anges i förslaget, oavsett om de innehåller återvunnen plast eller inte.

- Vi föreslår istället att skatten ska differentieras så att plastbärkassar av återvunnen plast undantas från skatt. Detta för att gynna en effektivare resurshushållning och inte slå undan benen på de återvinningsföretag och den handel som redan idag har övergått till återvunna plastbärkassar.

Sverige ligger i framkant inom återvinningsområdet och har mycket goda förutsättningar att även framöver vara en föregångare. Genom en kombination av intelligenta styrmedel, nya affärsmodeller och ett ökat samarbete i värdekedjan bör Sverige kunna skapa mycket mer värde ur avfall och restprodukter. Det är mycket olyckligt om det fattas beslut om ett förslag på nya styrmedel som är direkt kontraproduktivt när det gäller resurshushållning och cirkulär ekonomi. Skulle detta förslag gå igenom innebär det att de återvinningsföretag och den handel som idag har tagit ett aktivt beslut att tillverka och att använda återvunnen plast i bärkassarna missgynnas. Det ger en märklig signal till de företag som faktiskt arbetat aktivt för att minska de fossila utsläppen. Förslaget innebär i praktiken att en plastbärkasse av återvunnen plast och jungfrulig plast skattepliktigt likställs. Det självklara vore istället att premiera det cirkulära alternativet av återvunnen plast. Med en alternativ utformning av skatten kan i stället de företag och handelsbolag som investerat och beslutat att använda återvunnen plast i plastbärkassar stimuleras till fortsatta investeringar i samma riktning. Det ökar dessutom återvinningsföretagens avsättningsmöjligheter för återvunnen plast i Sverige, skriver ÅI.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.188