23948sdkhjf

Stort intresse för bioplaster

Storpublik när Nordisk Bioplastförening besökte tre nordiska huvudstäder.

I tider där fossilbaserade plastmaterial ifrågasätts från många håll har intresset för bioplasterna ökat snabbt. Ett bra bevis på det utgör Nordisk Bioplastförenings turné till tre nordiska huvudstäder i förra veckan, det blev lapp på luckan på samtliga platser.

Det var ett omfattande program som Nordisk Bioplastförening byggt. Femton presentationer hanns med varje dag i Helsingfors, Stockholm och Oslo. På plats fanns både internationella och inhemska presentatörer, exempelvis var Hasso von Pogrell, vd för European Bioplastics en av huvudtalarna.

Dagarna inleddes med en fråga om vi ska ha ångest inför plastindustrins framtid, och där behandlades plastindustrin i stort. I Finland var det Vesa Kärhä från Muoviteollisuus som gav sin syn på detta, i Sverige Lena Lundberg från IKEM och i Norge Ole Jan Myhre från Norner. Därefter var programmet i stort sett det samma i samtliga länder.

– I planeringsarbetet inför turnén var det svårt att bedöma hur många som skulle kunna tänkas anmäla sig”, säger föreningens ordförande, Hans Friedsam. Vi tyckte att vi garderade oss bra och bokade upp stora lokaler med plats för ett hundratal i Helsingfors, nära tvåhundra i Sverige och drygt etthundra i Norge, men det visade sig att vi kunde tagit i lite mer.

– I Finland fyllde vi lokalen, i Sverige blev det nästan kaos när anmälningarna trillade in och en del valde till och med att ställa sig i kö på morgonen för att se om det var någon anmäld som inte dök upp, och likaså i Norge var det stort tryck in i det sista och vi tvingades tyvärr meddela en del intresserade att de inte fick plats.

- Totalt hade vi runt 440 personer med stort intresse och många frågor, och vi ökade antalet medlemsföretag i föreningen under de här dagarna och jag tror det kommer fler anmälningar inom kort. Nu har vi passerat sextio medlemmar och är därmed en av de riktigt stora, kanske till och med den största, bioplastföreningen i Europa, konstaterar en nöjd Hans Friedsam.

Och Köpenhamn då, undrar kanske någon? Jodå, någon gång i början av nästa år bygger Nordisk Bioplastförening ett program även där, man har varit där tidigare vid två tillfällen och även då har antalet deltagare varit stort.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063