23948sdkhjf

Gruvbolag krävs på 180 000 i företagsbot

LKAB har ett par år i rad överskridit gränsvärdena för utsläpp av svaveldioxid och stoft från malmförädlingen i Kiruna.Nu har de blivit ålagda att betala en företagsbot på 180 000 kr. 
— Vi ser allvarligt på detta och kan konstatera att vi, trots våra insatser,
inte lyckats hålla stoft- och svaveldioxidutsläppen inom villkorsgränserna. Vi arbetar kontinuerligt med att minska produktionsstörningarna i förädlingsverken eftersom dessa påverkar utsläppen negativt. Vi har också ökat de personella resurserna inom miljöområdet. Utöver det görs både större och mindre justeringar i våra maskiner, till exempel ska kompletterande stoftrening i pelletsverket KK4 införas och åtgärder vidtas för svavelreningen i KK3, säger Jan Carlsten, verkschef på LKAB i Kiruna.

Villkorsgränsen för stoft är 0,05 kg/ton pellets i årsmedelvärde och både 2017 och 2018 var årsmedelvärdet 0,08 kg/ton. För svaveldioxid är gränsen idag 15 g/ton pellets och 2017 rapporterades 16 g/ton, medan det 2018 rapporterades 21 g/ton.

— För närboende och alla medarbetare vill vi betona att de överskridna villkoren inte betyder att luften är hälsofarlig. Stoft smutsar ner, men halten partiklar i luften som skulle kunna vara farliga är låg, inte bara i Kiruna utan på alla våra orter, säger Linda Bjurholt, miljöchef på LKAB.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094