23948sdkhjf

Renar vatten från PFAS-ämnen

Renova har invigt sitt utbyggda reningsverk på avfallsanläggningen Fläskebo i Härryda kommun.

Reningsverket är ett av de första i Sverige med att rena lakvatten från högfluorerade ämnen, så kallade PFAS-ämnen, vilket kommer att genomföras med hjälp av kolfilter.

– Med vårt nya reningsverk har vi möjlighet att rena metaller ännu effektivare samt även plocka bort PFAS- och andra farliga organiska ämnen ur lakvattnet. Detta kommer göra vårt lakvatten ännu renare, säger Viktoria Edvardsson, miljöutredare på Renova Miljö.

PFAS-ämnen är en grupp syntetiska ämnen som är mycket stabila, det vill säga de bryts ner långsamt eller inte alls i naturen. De ackumuleras i levande organismer och många av dem anses störa människors och djurs reproduktionsförmåga och vara cancerframkallande. Ämnena kan bilda ytor som är avvisande mot vatten, fett och smuts och används därför i bland annat textilier, impregnering, lack och färg, förpackningar och brandsläckningsskum. Till följd av den utbredda användningen finns även PFAS-ämnen i vissa typer av förorenade jordar.

På Fläskebo-anläggningen bedrivs flera olika verksamheter. Det avfall som inte kan förbrännas eller återvinnas, som till exempel förorenad jord, bygg- och industriavfall deponeras på anläggningen. Avfallet läggs i stora tätade celler i marken. Regnvatten som faller på avfallet i cellerna bildar så kallat lakvatten, vilket måste ledas bort och renas innan det släpps ut. Det handlar om ungefär 40 000 kubikmeter per år. Hittills har lakvattnet renats i ett kemiskt reningssteg där framför allt tungmetaller fångas upp. I det nya steget leds vattnet även genom kolfilter där organiska föreningar, bland annat PFAS-ämnen, skiljs ut och alltså inte går ut i naturen.

– Vi har redan idag en god rening av lakvattnet, förklarar Viktoria Edvardsson. Men vi vill ändå gå ett steg längre för att ligga i framkant, även om det inte ställs några myndighetskrav. Rening av organiska föroreningar är helt klart framtiden och många i avfallsbranschen är väldigt intresserad av vad vi åstadkommit.

Nu återstår intrimning av det nya reningsverket som planeras vara i full drift under hösten. Nästa steg är ett likadant system för lakvattenrening även på Renovas deponi i Tagene norr om Göteborg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078