23948sdkhjf

Sverigedemokraternas tankar om hållbarhet

Hållbarhet är ett område som många gånger kräver politisk handling. Vi har ställt tre frågor till partierna i Sveriges Riksdag. Här är svaren från Sverigedemokraternas Martin Kinnunen, riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson. Första artikeln publicerades måndagen den 4 november och sedan publiceras en per dag.

1. Vad vill ni göra för att skapa ett hållbart Sverige?

Genom att fortsätta arbeta längs hållbarhetens tre ben, social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Sverigedemokraterna ser i nuläget ett upptornande hot i samhället där både den sociala och den ekonomiska hållbarheten blir alltmer eftersatta. Ett tydligt symptom på detta är den kraftigt ökande brottsligheten, otryggheten samt de facto att 110 av våra 290 kommuner kommer att ha ett budgetunderskott trots en flerårig högkonjunktur. 

 

2. Vilken roll kommer plast att ha i framtidens hållbara samhälle?

Plast kan, under förutsättning att den används, tillverkas och omhändertas på ett smart sätt, vara en nödvändig del i ett hållbart samhälle. Under senare år har plast i haven tornat upp sig som ett stort miljöproblem. En hög andel av den plast som hamnar i haven härrör från Asien. För att stävja detta krävs lokala insatser som förbättrar levnadsstandarden på plats. Ytterligare symbolpolitik i Sverige är i dessa sammanhang fullkomligt meningslösa och i vissa fall även kontraproduktiva. 

 

3. Hur ska man hantera de utmaningar som finns runt plast? 

Sverige har, ur många aspekter, en god hantering av plast. Framöver ser vi ett potentiellt problem om konkurrensen kring biologisk råvara fortsätter att stegras. Den råvara som tidigare använts för att tillverka förnybar plast konkurrerar idag med drivmedelstillverkare vilket fått den absurda följden att Sverige konsumerar en stor andel av världens biooljor. Vi ser det som särskilt viktigt att råvara för energiändamål aldrig skall få konkurrera med råvara för kemiindustrin som ju faktiskt hade ställt om till grön råvara utan hjälp av statliga subventioner. Råvara för energiändamål bör helst inte konkurrera med andra branscher alls vilket i princip innebär att det bara är ligno-cellulosa (träråvara) som har potential att i alla fall delvis kunna ersätta oljan.   

Artikeln är en del av vårt tema om Politiken och hållbarheten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078