23948sdkhjf

Återvunnen livsmedelsgodkänd plast ökar

Tidigare i år invigde Pantamera en ny plastsorteringsanläggning för att förbättra kvaliteten på det återvunna materialet, så att ännu mer plast kan återvinnas till nya flaskor. Redan efter ett halvår har mängden livsmedelsgodkänd plast från anläggningen ökat med över 1000 ton och bidragit med en koldioxidreducering på ytterligare 12.500 ton.

Pantamera-fabriken i Norrköping är en av Europas modernaste, här återvinns omkring 9 miljoner burkar och flaskor varje dag. I början på sommaren invigdes den nya uppgraderade sorteringsanläggningen som ytterligare förbättrat kvaliteten på det återvunna PET-materialet. Detta för att ännu större del av det återvunna materialet ska kunna användas till nya flaskor och på så sätt säkerställa det cirkulära flödet.

Det är den ofärgade plasten som kan återvinnas till ny livsmedelsgodkänd plast och därmed användas i tillverkningen av nya flaskor. Därför är det viktigt att utvinna så stor mängd ofärgad plast som möjligt för att maximera miljönyttan.

– För att ett återvinningssystem ska skapa maximal miljönytta behöver kretsloppet vara slutet. Det betyder att plastmaterialet som sorteras i anläggningen ska kunna användas till nya livsmedelsgodkända plastflaskor. Med vår senaste investering har vi lyckats öka den andelen med 10 procent, säger Bengt Lagerman, vd på Pantamera/Returpack.

I Sverige har vi ett av världens äldsta och mest framgångsrika pantsystem. Redan år 1984 infördes pant på aluminiumburkar och tio år senare på engångsPET-flaskor. Idag pantas omkring 85 procent av alla burkar och flaskor som säljs i Sverige.

– Vårt svenska pantsystem ger stora miljövinster. Den allra största nyttan når vi genom den slutna materialåtervinningen, dvs när en burk blir en ny burk och en flaska en ny flaska. När det gäller aluminium har vi redan ett så gott som slutet kretslopp, och nu har vi ytterligare ökat andelen plast som kan gå i ett slutet kretslopp, säger Bengt Lagerman.

Dryckesproducenterna blir alltmer medvetna om miljönyttan i att använda återvunnen plast i sina nya flaskor. Att designa förpackningar som kan återvinnas till nya förpackningar blir därmed ett naturligt steg för dem.

– Det här är en utveckling som vi på Pantamera välkomnar. Vår senaste investering i plastsorteringsanläggningen är ett sätt att möta den ökade efterfrågan. Redan efter ett halvår har investeringen bidragit med ytterligare 1000 ton återvunnen livsmedelsgodkänd plast. Vi jobbar ständigt med att utveckla vårt svenska pantsystem för att skapa största möjliga miljönytta, säger Bengt Lagerman.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.114