23948sdkhjf

Svensk sensorteknik kan halvera antalet transporter

Göteborgsbaserade AXsensor AB har en patenterad akustisk teknologi som mäter vätskenivån i alla typer av behållare, som fat och IBC.

Genom lågenerginätverket SigFox skickar sensorn mätdata via molnet som indata till kundernas system för transportplanering. Tack vare sensorn kan berörda företag i flödeskedjan se när det är dags att fylla på eller tömma vätskebehållarna.

 

Tillsammans med Stena Recycling har AXsensor under drygt tolv månader testat sensorn hos ett antal serviceverkstäder som har återvinningsbehållare för bromsolja, glykol och skurvatten. Resultatet är att Stena Recycling har kunnat halvera antalet hämtningar och markant minskat antalet körda kilometer. Dessutom ökade fyllnadsgraden dramatiskt. Innan AXsensors lösning var fyllnadsgraden i behållarna mindre än 40 procent för bromsoljan och endast 10 procent på glykolen. Med en installerad sensor har nivån legat på 82 till 87 procent. För Stena Recycling är vinsterna stora, men även för verkstäderna som nu inte behöver betala för lika många tömningar.

 

- Vi har visat att det är en win-win-situation för alla. Det finns möjligheter inom fler industrier men vi kommer att fokusera på återvinnings- och kemikalieindustrin. Vår sensor kan ge bättre logistik, inte bara när det kommer till hämtning, utan även distribution. Att påfyllning kommer när något är slut innebär att kunder inte behöver lagerhålla mer än nödvändigt och det blir effektivare transporter, säger Jan Boström, VD på AXsensor AB.

Artikeln är en del av vårt tema om Produktnyheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078