23948sdkhjf

Ny rapport: Hundratals secondhand-plagg har mindre klimatpåverkan än ett enda nytillverkat

Den ideella secondhand-organisationen Björkåfrihet har publicerat en rapport med medjämförelser i klimatavtryck mellan secondhand-kläder och nytillverkade. 

Återbruksbarometern 2019 del 1 är den första rapport som publicerats där klimatpåverkan från insamling, hantering, distribution och försäljning av secondhand-textil tagits fram på ett sätt som går att jämföra med nyproducerade plagg. För de olika typer av plagg som jämförts, visar rapporten att det är 194 till 394 gångers skillnad i utsläppen av koldioxidekvivalenter.

– Alla förstår ju att second hand är klimatsmartare än nyköp, men nu kan vi tala om hur proportionerna verkligen ser ut. Vi är själva förvånade att skillnaden var så enorm. Vi hoppas givetvis att detta kommer beröra folk, för plötsligt blir det verkligt att dina val som konsument spelar roll. Det blir också tydligt att vad stat och kommuner gör för att påverka möjligheterna till mer återanvändning är avgörande för framtiden, säger Magnus Nilsson, hållbarhetsansvarig på Björkåfrihet.

Undersökningen består i att klimatutsläppen från de livscykelfaser hos nya plagg som utgörs av tillverkning, distribution och försäljning jämförts med insamling, sortering, prismärkning, distribution och butiksförsäljning av secondhand-textil som skänks och säljs i butik i Sverige. Resultatet visar alltså att det är flera hundra gångers skillnad i klimatutsläpp, trots att Björkåfrihets secondhand-verksamhet också sker i industriell skala.

– Att politiska och offentliga satsningar på att öka återanvändningen av textil i framtiden blir rätt, och faktaförankrade, kommer att spela stor roll för hur Sverige ska klara sina klimatåtaganden, säger Magnus Nilsson. Risken med till exempel ett producentansvar som inte regleras på rätt sätt skulle kunna bli att all textil och allt ansvar för sortering och avfall exporteras till resurssvagare länder, medan nykonsumtionen med allt vad det innebär fortsätter ostörd eller till och med ökar i Sverige.

För en t-shirt är skillnaden i utsläpp 194 gånger, för jeans 197, för en klänning 325 och för en jacka 397 gånger.

– Det innebär att den som handlar en t-shirt i en secondhand-butik kan göra det 194 gånger innan varorna sammanlagt kommit upp i samma klimatavtryck som en enda nytillverkad t-shirt. Och då är ändå t-shirten det plagg där skillnaden är minst bland de fyra typerna som vi kunde jämföra, säger Magnus Nilsson.

Möjligheten att få fram klimatsiffror för varje secondhand-plagg kom framförallt utifrån att Björkåfrihet under 2019 blev världens första ideella secondhand-organisation med miljöledningssystem och certifiering enligt ISO14001. På så vis tvingades organisationen räkna på alla miljöaspekter av secondhand-verksamheten.

Utsläppssiffrorna för de nytillverkade plaggen är hämtade från det svenska textilforskningsprojektet Mistra Future Fashions rapport Environmental assessment of Swedish clothing consumption som också släpptes 2019.

I undersökningen har inte utsläpp orsakade av kundens resor eller efterkommande faser i plaggen livscykel tagits med, då det idag inte finns jämförbara data och inte heller en definierad standard för livscykelanalys i en cirkulär modell.

Rapporten i sin helhet finns tillgänglig för gratis nerladdning på Björkåfrihets hemsida.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078