23948sdkhjf

Returpack välkomnar Coca-Colainitiativ 

Igår gick Coca-Cola ut och berättade att alla deras plastflaskor på den svenska marknaden ska tillverkas av 100 procent återvunnen plast. Returpack/Pantamera, som ansvarar för det svenska pantsystemet, välkomnar att efterfrågan på livsmedelsgodkänd återvunnen plast nu ökar. 

– Vi är glada över att fler och fler producenter väljer att använda alltmer återvunnet plastmaterial. Vår strävan är ju att alla plastflaskor som pantas ska bli nya flaskor. Det bygger på att producenterna väljer att använda återvunnen plast i sina förpackningar, säger Bengt Lagerman, vd på Pantamera/Returpack.  

I Sverige har vi ett av världens äldsta och mest framgångsrika pantsystem. Idag pantas omkring 85 procent av alla burkar och flaskor som säljs i landet. Under 2018 kom över 2 miljarder förpackningar in till Pantameras toppmoderna anläggning i Norrköping. Sammanlagt återvanns 18 400 ton aluminium och 22 400 ton PET-material. 

– Det senaste året har vi gjort betydande investeringar i anläggningen för att öka kvaliteten på det återvunna PET-materialet så att ännu mer plast kan återvinnas till nya flaskor. Tillsammans med producenterna säkerställer vi på så sätt det slutna kretsloppet, säger Bengt Lagerman.  

Ofärgade plastflaskor kan bli nya flaskor
Det är endast den ofärgade plasten som kan återvinnas till ny livsmedelsgodkänd plast och därmed användas i tillverkningen av nya flaskor. Därför gäller det att sortera ut så mycket ofärgat plastmaterial som möjligt. Den färgade plasten återvinns till andra produkter. 

– För att ett återvinningssystem ska skapa maximal miljönytta behöver kretsloppet vara slutet. Det betyder att plastmaterialet som sorteras i anläggningen ska kunna användas till nya livsmedelsgodkända plastflaskor. Med vår senaste uppgradering i anläggningen har vi lyckats öka den andelen med 10 procent. Redan efter ett halvår har investeringen bidragit med ytterligare 1000 ton återvunnen livsmedelsgodkänd plast, säger Bengt Lagerman. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081