23948sdkhjf

Nudging minskar hushållsavfall

Hushåll som regelbundet får information om hur mycket avfall de själva slänger jämfört med andra minskar sina avfallsmängder.

Det visar en studie bland villahushåll i Partille och Varberg. De hushåll som deltog slängde upp till 10 procent mindre avfall jämfört med hushåll som inte var med i studien.

– Detta är den första vetenskapliga utvärderingen av nudging som metod för att påverka hushåll att slänga mindre och minskningen är betydligt större än den som man sett i tidigare studier i syfte att påverka hushålls el- och vattenanvändning, säger Magnus Söderberg, projektledare från forskningsinstitutet Ratio.

Från mars till oktober i år har ett större urval villahushåll i Partille och Varberg regelbundet fått brev med information om hur mycket avfall som de själva och andra villahushåll i närområdet slänger.

– Genom att i vikt visa hur mycket avfall ett hushåll slänger jämfört med andra hushåll, ville vi motivera fler att minska sin totala mängd restavfall, säger Björn Andersson, avfallsansvarig i Partille kommun.

De hushåll som deltog i studien i de två kommunerna minskade sitt avfall med 6 till 10 procent jämfört med de hushåll som inte fick några brev.

Enkel metod med stor effekt

Forskningsprojektet har genomförts i samarbete mellan Ratio, Göteborgs Universitet och Partille kommun och Varbergs kommun. Projektet har finansierats med medel från forskningsrådet Formas.

– Steget från forskning till ordinarie kommunal verksamhet är litet. Det positiva resultatet av vår studie har redan uppmärksammats av andra kommuner och avfallsaktörer som är intresserade att testa metoden, säger Claes Ek, forskare på Göteborgs Universitet som tillsammans med Magnus Söderberg på Ratio planerar en uppföljande studie där informationen skickas digitalt till hushållen.

– I kombination med framtida bostadsnära insamling av förpackningar och returpapper kan denna typ nudging vara en metod på vägen mot mindre mängder restavfall från hushåll, säger Björn Andersson.

En forskningsrapport om projektet väntas vara klar under andra halvåret av 2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094