23948sdkhjf

Använd plagget fler gånger, halvera klimatpåverkan

Svenskarnas klädkonsumtion står för 3 till 4 procent av den genomsnittliga klimatpåverkan, men det kan halveras om ett plagg används dubbelt så många gånger.

Det finns även stor potential i att skala upp etablerade lösningar för insamling och återvinning, enligt en forskningsrapport från Circular Sweden.

– Det effektivaste sättet att minska klimatpåverkan från klädkonsumtionen är att tyget i alla plagg används längre tid. Vi behöver ställa om till en cirkulär ekonomi där inget material ses som avfall utan bara som resurser, säger Ellen Einebrant, verksamhetsledare på  företagsforumet Circular Sweden.

På uppdrag av Circular Sweden har forskningsinstitutet Rise skrivit rapporten ”Mot en textil cirkulär ekonomi – Resumé av forskningsläget”. Rapporten visar att svenskarnas klädkonsumtion motsvarar 3 till 4 procent av en genomsnittlig svensks klimatpåverkan. Om ett plagg skulle användas dubbelt så många gånger minskar klimatpåverkan med mellan 40 och 50 procent.

Rapporten betonar att det även behövs en effektivare insamling och sortering av den textil som inte längre används av konsumenterna och att utvecklade tekniker för textilåtervinning behöver skalas upp.

– I många fall finns redan tekniska lösningar för sortering och återvinning, utmaningen är att skala upp, etablera och kombinera de lösningar som forskningen redan har utvecklat. Vi efterlyser politiska styrmedel så att branschen kan utveckla cirkulära affärsmodeller och mer resurseffektiva textilflöden, säger Ellen Einebrant.

Textilbranschens klimatpåverkan är omfattande. Potentialen att minska utsläppen genom smartare materialanvändning är stor. Medlemmarna inom Circular Sweden arbetar aktivt för minskad klimatpåverkan och mer resurseffektiva textilflöden. För att minska textilindustrins miljöpåverkan behövs flera olika typer av insatser.

– Vi måste minska användningen av jungfruligt material och skifta fokus från förbränning till återanvändning och återvinning. Politiken har en viktig uppgift att driva på den cirkulära utvecklingen, säger Ellen Einebrant.

Rapporten ”Mot en textil cirkulär ekonomi – Resumé av forskningsläget” finns att ladda ner här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11