23948sdkhjf

Bussbatterier får nytt liv i byggnader

Stena Fastigheter bygger energilagring i sina fastigheter som ett steg mot en hållbarare energiförbrukning. Och energilagren byggs upp kring en annorlunda lösning, nämligen begagnade batterier från Volvo-bussar. 

Den 11 december invigde Volvo, Stena Fastigheter och BatteryLoop ett samarbete som ska ge begagnade bussbatterier ett nytt liv. 

– För oss handlar det om att jobba med cirkulära flöden och resurseffektivitet ur ett miljöperspektiv. Att koppla samman solceller och återbruka batterier är ett sätt för oss att driva på utvecklingen. En och samma infrastruktur kan användas för att hantera flera olika utmaningar, som förbättrad effektreglering och energilagring i byggnader med lokal produktion samt stabiliserande funktioner för ett elnät i förändring, säger Agneta Kores, vd Stena Fastigheter Göteborg. 

Första projektet har varit bostadsområdet Fyrklöversgatan på Hisingen i Göteborg, där de gamla bussbatterierna nu fungerar som energikälla. Arbetet med att ställa om batterierna och bygga om dem till energilagring har gjorts av BatteryLoop, ett dotterbolag till Stena Recycling. 

De återanvända batterierna kommer att laddas med solceller som finns på taken i Stena Fastigheters bostadsområden, och sedan användas för att förse allmänna utrymmen som tvättstugor och utomhusbelysning med el. 

– Volvo Bussar är pionjärer inom elektromobilitet som ger en ren, tyst och effektiv kollektivtrafik. Vi har en tydlig hållbarhetsstrategi i alla steg i värdekedjan och genom att återanvända bussbatterier och ge dem ett ”andra liv” använder vi resurserna på ett bättre sätt samtidigt som vår klimatpåverkan minskar, säger Håkan Agnevall, vd, Volvo Bussar. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.375