23948sdkhjf

Tar över drift av biogasanläggning

Den 1 januari 2020 tar VA SYD över driften av biogasanläggningen vid Källby avloppsreningsverk i Lund från Kraftringen, som sedan 2010 har utvunnit biogas ur avloppsvattnet.

- Detta är helt i linje med vår vilja att ta tillvara och förädla våra restprodukter för att optimera samhällsnyttan. Det här är också ett steg mot målet att VA Syd ska vara klimatneutralt och energipositivt till 2030, säger Andreas Lagerblad, avdelningschef för Avloppsvattenavdelningen, VA Syd.

I full drift producerar biogasanläggning på Källby cirka 7 GWh biogas per år. 7 GWh energi motsvarar cirka 700 000 normalkubikmeter och räcker till ungefär 1 000 gasdrivna bilar med en genomsnittlig årlig körsträcka på 1 000 mil/år. Biogasen bidrar också till att koldioxidutsläppen minskar med drygt 1 700 ton per år i Lund.

- För oss har det varit av största vikt att hitta en part som kan garantera en långsiktighet för anläggningen och biogasen. Med denna lösning ser vi till att våra kunder även fortsättningsvis kan ta del av hållbar biogas producerad i Lund, säger Michael Henriksson, chef Affär och Försäljning, Kraftringen

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094