23948sdkhjf

Han blir expert i miljömålsberedningen

Miljöminister Isabella Lövin har utsett miljöföretaget Ragn-Sells hållbarhetschef Pär Larshans till expert i miljömålsberedningens arbete med ny strategi för att bevara och nyttja haven på ett hållbart sätt.

– Jag är glad och stolt över rollen som expert i miljömålsberedningens arbete för levande hav. Ragn-Sells arbete med cirkulära lösningar för fosfor och kväve har givit oss kunskaper om kretslopp för näringsämnen som jag gärna vill bidra med, säger Pär Larshans.

Miljömålsberedningen skapades 2010 som regeringens verktyg för att Sverige ska nå de miljömål riksdagen har beslutat om. I fjol fick beredningen i uppdrag av regeringen att ta fram en strategi för bevarande och hållbart nyttjande av hav och marina resurser. I arbetet har miljömålsberedningen knutit till sig 37 experter med olika kopplingar till havsfrågan.

Östersjöns känsliga läge står särskilt i fokus. Stora delar av innanhavets botten är redan död, bland annat på grund av övergödning av fosfor och kväve. Med ökande temperaturer till följd av den globala uppvärmningen ökar behovet av åtgärder som stärker havets motståndskraft. Miljömålsberedningen ska bland annat utvärdera om dagens styrmedel bidrar till att nå de havsanknutna miljömålen och mål nummer 14 i Agenda 2030, Hav och marina resurser.

– Riksdagen bör lagstifta om att värdefulla resurser som kväve och fosfor inte får hanteras så vårdslöst som i dag, utan återföras till kretsloppet i så stor utsträckning som möjligt. Genom min expertroll i miljömålsberedningen kan jag bidra med gedigna beslutsunderlag till politikerna, säger Pär Larshans.


Miljömålsberedningen ska redovisa havsstrategin den 1 december 2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.131