23948sdkhjf

Vill skapa centrum för industriell symbios

I ett nytt projekt vill bland annat E.ON, Lantmännen Agroetanol och Region Östergötland utveckla Händelö Eco Industrial Park i Norrköping till ett centrum för industriell och urban symbios.

Händelö Eco Industrial Park bygger på tanken att utnyttja synergieffekter mellan energiföretag och processindustri. Här finns ett kluster av industrier som använder varandras bi- och restprodukter som råvara.

Restprodukter och avfall driver kraftvärmeverket. Restånga från kraftvärmeverket används i tillverkningen av etanol och foder. Koldioxiden som bildas vid tillverkningen görs om till kolsyra och används i livsmedelsindustrin. Restprodukter från tillverkningen av etanol och foder omvandlas till biogas och gödsel.

Nu vill involverade aktörer och finansiärer utveckla parken ytterligare och attrahera fler miljöföretag till Händelö, samt visa vägen för vad som är möjligt att åstadkomma inom den växande bioekonomin. I ett EU-delfinansierat projekt ska den kunskap och erfarenhet som byggts upp kring industriell och urban symbios paketeras och spridas och en besöksverksamhet utvecklas, vilket beräknas medföra ett stort intresse inte bara regionalt, utan även nationellt och internationellt. Händelö Eco Industrial Park ska även vara ett stöd för andra företag och regioner som planerar att resurs- och energieffektivisera sina verksamheter.

– Det är mycket positivt att inom ramen för det här samarbetet kunna synliggöra de nyttor som redan uppstått och utreda möjligheten att ytterligare utveckla Händelö Eco Industrial Park, säger Jonas Lind, produktionschef på E.ON i Norrköping. Det ligger helt i linje med E.ONs ambitioner att vara ledande i hållbar omställning och effektivt resursutnyttjande.

Projektet pågår 2020-2023 och har en budget på drygt 3,4 miljoner kronor, varav hälften finansieras av europeiska regionala utvecklingsfonden och den andra hälften av deltagande aktörer.

Aktörer och finansiärer i Händelö Eco Industrial Park är: Region Östergötland, Norrköpings kommun, Norrköpings hamn, Linköpings universitet, Sankt Kors fastighets AB, Nodra, E.ON och Lantmännen Agroetanol.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172