23948sdkhjf

Nedlagd tysk gruva ny askdeponi?

Skandinaviens enda deponi för flygaska från avfallsförbränningsanläggningar går mot stängning.

Det handlar om norska Noahs anläggning på Langöya i södra Norge och stängningen av denna utgör en utmatning för såväl marknadens aktörer som  myndigheter kring hur flygaska ska hanteras i Skandinavien.

Norska Geminor har därför inlett tester med att transportera flygaska till Tyskland, närmare bestämt till de nedlagda saltgruvorna utanför staden Göttingen. Här kommer flygaskan att blandas med saltvatten och sedan deponeras som en neutraliserad massa. Geminor hanterar bland annat flygaska från Landskrona Energi, som har behov av att göra sig av med ca 2000 ton flygaska per år. Hittills har två transporter därifrån till Tyskland genomförts.

- Dessa har gått helt enligt plan, säger Geminors chef i Sverige, Per Mernelius, i ett pressmeddelande.

- Vi känner oss nu säkra på att den här lösning är ett bra alternativ till Langöya. Då vi nu har tillstånd till järnvägstransporter från vår anläggning i Landskrona tittar vi på möjligheterna att i framtiden frakta flygaska på järnväg, ett både effektivt och mer hållbart transportsätt, fortsätter Mernelius och avslutar:

- För närvarande är deponi i Tyskland ett bra alternativ för industrins aktörer i Skandinavien. Vi kommer att fortsätta att leta efter nya, långsiktigt bra alternativ till Langöya.

Artikeln är en del av vårt tema om Avfallsförbränning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08