23948sdkhjf

Framställ fossilfri olja på 30 minuter

I naturen tar det hundratusentals år att omvandla organiskt material till olja som sen kan bli till fordonsbränslen, kemikalier och material. Nu vill forskningsinstitutet Rise göra det på 30 minuter.

Hemligheten bakom den snabba processen att framställa olja på så kort tid är värme och tryck, närmare bestämt 300 °C och 100 bar. Hydrotermisk förvätskning, HTL, är en etablerad teknik som väckt nytt intresse i jakten på förnybara alternativ för ett fossilfritt samhälle. 

Nyligen invigdes en ny demonstrationsanläggning som kontinuerligt kan producera något som liknar fossilolja från exempelvis halm och sågspån. Anläggningen står i ett specialbyggt rum, designat för att genomföra reaktioner vid höga temperaturer och högt tryck på ett säkert sätt, och styrs från ett intilliggande rum.

Att etablera den nya anläggningen i pilotskala blev möjligt tack vare EU-projektet AGROinLOG där Rise samarbetar med Lantmännen och anläggningen ska användas för att ta fram tillräckliga mängder råolja som kan testas i olika uppgraderingsmetoder. I samband med invigningen hölls en workshop med företag och organisationer för att diskutera möjligheter.

– Vi behöver testa mer på olika material. Vår förhoppning är att uppnå den kvalitet som krävs för vidare användning som råvara för biodrivmedel, gröna kemikalier och material. HTL-processen skulle därmed kunna bli en viktig pusselbit för att öka lönsamheten i industrin samtidigt som den bidrar till en hållbarare värld, säger Tomas Gustafsson vid Rise i Örnsköldsvik.

Artikeln är en del av vårt tema om Forskarnytt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156