23948sdkhjf

Stoppar mikroplaster och återvinner tvättvatten

Innovationsföretag har tagit fram en box som ska återvinna vatten, spara energi och fånga upp mikroplaster från tvättmaskiner. Nu ska den testas bland annat hos städbolag.

Det är göteborgsbolaget Mimbly som har tagit fram en box som ska kopplas till tvättmaskiner – med syftet att återvinna vatten, spara energi och fånga upp mikroplaster.

Läs också: Framtidens reningsverk, redan idag….

– I dag överanvänds energi, vatten och tvättmedel när vi tvättar. Vi vill göra tvättbranschen hållbar och har kunnat visa att vårt system funkar i tester med externa parter, säger Mimblys medgrundare och vd Isabella Palmgren till Dagens Industri.

Nu tar bolaget in 8,5 miljoner kronor i sin första externa finansieringsrunda sedan starten 2016.

Nästa steg är ett sista test innan boxen ska börja tillverkas i större skala. Företaget ska ställa ut boxar hos 18 av Nordens största fastighetsägare för att pröva dem i skarpt läge. Boxarna samlar också in data under användningen.

Planen är att försöka lansera boxen i slutet av 2020 eller början av 2021. Kundmålgrupper är fastighetsägare, hotell, tvätterier och städbolag.

Läs också: Älvstädare letar mikroplast


– Det finns komplexa vattenåtervinningssystem på marknaden i dag som också renar vattnet. Men i tvättmaskiner behöver man inte ha drickbart vatten, säger Isabella Palmgren.

De 8,5 miljoner kronorna kommer från bland annat investmentbolaget Forec, Almi Invests greentech-fond, GU Ventures och affärsängeln Stefan Backlund, tidigare marknadschef hos Klarna och Trustly.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078