23948sdkhjf

Nollvision mot matsvinn med ny kompostmaskin

Idag slängs en tredjedel av all mat i Sverige. Hotell- och restaurangbranschen beräknas stå för ca 10 procent av detta matsvinn, vilket motsvarar 100 000 ton per år.

På konferensanläggningen Högberga Gård på Lidingö har man hittat sin lösning för att minska sitt klimatavtryck avsevärt.  Sedan en tid arbetar där en kraftfull komposteringsmaskin som på bara ett dygn omvandlar en hel dags matrester till fin, näringsrik jord.

Kompostmaskinen omvandlar på 24 timmar upp till 75 kg matavfall till 7,5 kg kompostjord.

- Vi har under lång tid arbetat hårt för att minska matsvinnet. Bland annat  serverar vi mindre portioner, inget resursslöseri, vi köper hela djur, använder alla delar av råvaran och så vidare. Allt detta fortsätter vi självklart med. Men det är en otroligt skön känsla att vi genom denna investering direkt kan ta ett stort kliv mot visionen om Zero Waste, säger Tommy Eriksson, gastronomisk ledare på Högberga Gård.

Gödningen kommer inte bara att användas på gårdens egna odlingar. Som pricken över det hållbara i:et får dessutom alla gäster med sig en liten papperspåse med återvunnen jord, som visualiserar att resterna redan fått nytt liv. Samtidigt lyfter man den viktiga frågan om matsvinn på ett lekfullt sätt.

- Förutom en fin avskedsgåva till våra gäster får vi massor av ny bra jord till våra egna odlingar. En annan stor fördel med komposteringen är förstås att avfallet inte behöver transporteras bort. Alla är vinnare i detta, eller rättare sagt åter-vinnare, avslutar Tommy Eriksson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Sopigt i Köpenhamn
Investerar 280 miljoner i kolfri stålåtervinning
Hydro först med byggsystem av 100 procent återvunnet aluminium
Resultat över förväntan med ”Smarta sopkärl”
Vill fånga CO2 med gruvavfall
Uppdaterad: Brand vid Renewcell
Andra Nordiska Medier
Dagens Handel
Plastforum SE
Packnet

Sänd till en kollega

0.094