23948sdkhjf

De vann på Återvinningsgalan 2020!

Igår kväll sammanfattades återvinningsåret 2019 när Återvinningsgalan genomfördes på Berns Salonger i Stockholm.

Sammanlagt delades det ut priser i åtta kategorier på galan, som återigen leddes av Alexandra Pascalidou. Förra årets publikrekord slogs med råge då årets gala lockade närmare 260 deltagare. Galan invigdes av Sveriges miljö- och klimatminister Isabella Lövin och bland kvällens prisutdelare fanns bland andra Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni, Moderaternas miljöpolitiske talesperson Louise Meijer, miljöprofilen Armbryterskan från Ensamheten, Heidi Andersson och Circular Swedens ordförande Anders Wijkman.  Övriga prisutdelare var professor Henrik Thunman från Chalmers, Myrornas vd Caroline Andermatt, Ruben Henriksson från Fores och Isabella Lövin.

Vinnare i de olika kategorierna blev:

Årets hållbarhetspris för skolor och ungdom:

Städa Sverige, idrottens miljöorganisation

Genom sin verksamhet med städinsatser, bland annat längs vägar och älvar, skapar man ett stort och långvarigt miljöengagemang hos många ungdomar.

Årets återvinningsinspiratör:

Åsa Stenmarck, IVL Svenska Miljöinstitutet

Genom sitt arbete vid IVL och sin medverkan i olika mediekanaler presenterar Åsa Stenmarck forskningsresultat och fakta kring avfall och återvinning på ett lättillgängligt sätt som inspirerar många till bättre återvinning.

Åsa Stenmarck kunde tyvärr inte vara med på galan, så hennes pris togs emot av IVL-kollegan Maria Elander.

Årets Avfallsbehandlare:

EWGroup

Med sitt unika koncept vid SAABs anläggning i Linköping har EWGroup skapat en cirkulär lösning för kommunens schaktmassor, en lösning som kan inspirera många andra.

Årets förebyggare:

Returpunkten

Med Returpunkten i Sundbyberg visar Sörab hur man på ett innovativt sätt gör det lätt att göra rätt. En citynära återvinningscentral i miniformat gör att fler smidigt kan bidra till mer återvinning.

Årets Återanvändare:

Gothenburg Culture Festival/Björkåfrihet

Samarbetet mellan Gothenburg Culture Festival och Björkåfrihet tar återanvändning till en högre nivå i samband med storskaliga publika event och evenemang.

Årets cirkulära initiativ:

Hudiksvalls Kommun och Coop

En till synes enkel idé som fått många efterföljare. Hudiksvalls kommun och Coop var först med att erbjuda matavfallspåsar att handla frukt och grönt i, påsar som sedan används för utsortering av matavfall.

Årets innovatör inom avfall och återvinning:

EasyMining

EasyMinings patenterade process för att utvinna kväve ur avloppsvatten kan i framtiden komma att spela en stor roll när det gäller att ta tillvara denna värdefulla resurs ur ett vanligt förekommande avfall.

Årets Specialpris:

SIPTex

Projektet SIPTex för automatiserad sortering av textil som lämnas till återvinning, står redo att 2020 ta steget till nästa storskaliga nivå. Då uppförs en fullskaleanläggning i Malmö. Textilåtervinning är ett område som blir allt mer aktuellt.

Juryns hedersomnämnande:

Juryns hedersomnämnande vid Återvinningsgalan 2020 gick till Fridays for Future, organisationen som startade blygsamt i slutet av sommaren 2018, när Greta Thunberg inledde sin skolstrejk för klimatet utanför Riksdagshuset. Sedan dess har rörelsen vuxit närmast lavinartat, och fortsätter göra så, både i omfattning och betydelse.

På knappt 1,5 år har Fridays for Future utvecklats till en global rörelse som ständigt påminner oss om vikten av att vara rädda om vår planet, att ta till oss det vetenskapen säger om klimatet och inte minst: att hålla det vi, genom våra folkvalda politiker, har lovat, nämligen att följa Parisavtalet som Sverige och de flesta andra länder skrev under 2015.

Sophia Axelsson och Ell Jarl tog emot utmärkelsen "Juryns hedersomnämnande" på galan.

Nästa återvinningsgala arrangeras den 28 januari 2021, också den på Berns Salonger.

Se mer om eventet Artikeln är en del av vårt tema om Återvinningsgalan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Fräscha upp ansiktet med utsläpp från stålindustrin
Han hittar nytt sätt rena vatten
Han gör förbränning av biomassa mer effektiv
Hundratals ton avfallsplast kvar på fastigheten
Svenskt inflytande inom hållbar plastanvändning har ökat
Går samman för grönare fasader till byggbranschen

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094